Nieuws - 12 april 2001

LS: Gelijkheid voor appels en peren

LS: Gelijkheid voor appels en peren

Er was eens.... is meestal het begin van een goed aflopend sprookje. Het nu volgende verhaaltje is nog niet zo lang geleden waar gebeurd en zou nog goed kunnen aflopen.

Enkele jaren geleden werd van hogerhand besloten dat er gefuseerd diende te worden tussen DLO-instituten en de LUW. Het ging niet goed op het groene front en derhalve diende begonnen te worden bij Plantenwetenschappen. Dat betekende reorganisatie voor velen. Alle functies dienden te worden herbezien, alle oude functiebeschrijvingen opgeheven en nieuwe FIF's (functie-informatieformulieren) werden opgesteld. Dat gold ook voor de secretariaten van de leerstoelgroepen. Jarenlang was de eindrang hier schaal 6 (begon bij 4) en wie hogerop wilde, moest proberen assistent-beheerder te worden en dan ook alleen voltijds, in deeltijd was dit praktisch niet mogelijk.

Aangezien de inschaling gelijk getrokken diende te worden met DLO werd de secretaresserang met deze motivatie voor de leerstoelgroepen van Wageningen UR naar maximaal schaal 5 teruggebracht. De zittende LUW-secretariaatsmedewerk(st)ers kregen een brief thuisgestuurd waarin ze werd meegedeeld dat zij, indien zij hoger ingeschaald waren, ingeschreven dienden te worden bij het Mobiliteitsbureau voor doorstroming naar 'passender' werk. Aldus werd gehandeld, protesteren tegen vergelijking van appels met peren hielp niet. Er werd drastisch en voornamelijk uitgestroomd, wie jong was en promotie wilde maken vertrok naar elders. Vervulling van de vacatures bleek toch wat problematisch, gezien de geringe promotiekansen en al snel morde een van de jonge, net ingestroomde DLO-medewerksters dat de waardering voor de functie van leerstoelgroepsecretaresse veel te laag was. Dat wisten wij al jaren, maar ja, die gelijkheid h?. Omdat leegloop dreigde, werd er achter de schermen, door dezelfde personen die voor de eerdere devaluatie met zoveel kracht hadden gepleit, koortsachtig gewerkt aan de oplossing. En ja hoor, die kwam er want de nood was groot. Men neme gewoon de oude FIF, plakt alle geschrapte taken ten behoeve van de devaluatie er nu weer gewoon aan, maakt de omschrijving wat fraaier en noemt het 'management-assistente' (toch anders dan assistent-beheerder). Meteen goed voor schaal 7. De baan blijft hetzelfde, maar het klinkt wel beter in het nieuwe HRM-jargon. Dus beheerders van WUR-leerstoelgroepen, als u al jaren vergeefs bezig bent uw secretaresse naar prestatie te mogen belonen, opvragen die FIF! Te verkrijgen bij de HRM-manager DPW-WUR. Succes verzekerd, hij is al door de molen gegaan en goedgekeurd.

Het kan natuurlijk ook anders, want ja, die gelijkheid h?. Speciaal voor u meneer Veerman, hier ligt een schot voor open doel. Gewoon die gelijkheidslijn blijven doortrekken, u zult eens zien dat het dan met dat we-gevoel ook nog wel goed komt.

Ria Boleij-Schuijt, secretaresse (WUR natuurlijk)