Wetenschap - 8 maart 2001

LS: De smaak die nooit verveelt: spruitjes

Open brief aan dr. ir. Kees de Graaf naar aanleiding van het artikeltje in het Wb van 22 februari: Wageningers zoeken naar smaak die nooit verveelt.

U heeft mij op het hart getrapt door te beweren, dat drie dagen achtereen spruitkool eten een kwelling is. Mijn eerste gedachte was: Die man heeft geen verstand van eten en eten koken.

Laat mij even iets recht zetten. Een huisvrouw heeft het over spruitjes, iemand uit het tuinbouwvak spreekt over spruitkool (Brassica oleracea gemmifera). Ruim dertig jaar geleden heb ik als technisch assistent bij het Unilever Research Laboratorium, Duiven, drie jaar in de spruitkool gezeten (ten behoeve van de diepvriesindustrie). Spruitkool is zeer gezond, bevat veel vitamine C, maar dit zal u ongetwijfeld bekend zijn.

Nu de smaak. Eten dat goed is klaargemaakt, verveelt nooit, of het zoet, zout of zuur is. De essentie van eten dat nooit verveelt is simpel: gevarieerd eten! Dit komt niet uit mijn eigen brein, maar dit is een opmerking van prof. C. den Hartog. Hij voegde er nog aan toe: "Matig eten, wat je lekker vindt, niet te vet en het allerbelangrijkste is: gevarieerd." Een gemarineerde haas is overheerlijk, maar drie dagen achter elkaar ligt wat zwaar op de maag. Dan liever drie dagen gevarieerde spruitkool.

Nu de spruitkool. Koop harde spruitkool en niet van die losse flodders, roosjes genaamd. Ik heb zeventien recepten voor spruitkool, waaronder vijf Chinese. Ik zou er vele bladzijden van het Wb mee kunnen vullen. Heel belangrijk is kort koken, niet meer dan vijf tot acht minuten en dat is beter verteerbaar ook.

Enkele suggesties:

1. met een vleugje nootmuskaat en een klont boter;

2. wat mosterd erdoor mengen;

3. gebakken uitjes erdoor;

4. met tamme kastanjes en hazenpeper;

5. mengen met tomatensaus;

6. doormidden snijden en bakken, wat ketjap plus rijst erbij.

Als je de smaak varieert, verveelt eten nooit.

U bent welkom voor een maaltijd met spruitkool of iets anders naar keuze op Bassecour 62. Vroeger Personeelszaken.

A. Wellensiek-Manger