Nieuws - 30 mei 2002

LS: Biotechnologie in juiste hokje

LS: Biotechnologie in juiste hokje

Op de voorpagina van dit weekblad van enkele weken geleden (Wb 14, Hokjes) citeerde Martin Woestenburg uitspraken van Guido Ruivenkamp uit een artikel in Trouw. Hierin werden termen als gentech, DNA-technologie, biotechnologie en 'het sleutelen aan DNA' op een grote hoop gegooid. Ik zou de heer Ruivenkamp willen adviseren eerst al deze termen in de juiste hokjes te plaatsen voordat hij ze gebruikt. Dan zal hij er achter komen dat het bepalen van de genensamenstelling van een gewas niets met biotechnologie te maken heeft, net zo min als het gebruik van DNA-profielen als bewijslast voor criminelen biotechnologie is. DNA-technologie is een zeer ruim begrip en beslist niet synoniem met 'het veranderen van DNA' of genetische modificatie.

Onze universiteit heeft een website, www.biotechnologie.net, waarop in duidelijke taal uitgelegd wordt wat biotechnologie is. En wat blijkt dan? Ook de ekowijn geproduceerd door de biologische wijnboer op de Wageningse Berg is een biotechnologisch product. En het meel van molen De Vlijt met het etiket biologisch kan echt alleen met behulp van biotechnologie tot brood met een eko-keurmerk verwerkt worden.

Ik ben het volkomen met de heer Ruivenkamp eens dat de biologische landbouw erbij gebaat is DNA-technologie te gebruiken om geschikt uitgangsmateriaal voor veredeling te vinden en het veredelingsproces te volgen, een reeds bewezen concept in de 'gangbare' plantenveredeling, maar dat is g??n biotechnologie of gentechnologie. Een hokjesgeest is geen bezwaar als de begrippen maar in de juiste hokjes staan!

Francine Govers,

leerstoelgroep Fytopathologie