Nieuws - 21 juni 2001

LS: Bewonersparticipatie

LS: Bewonersparticipatie

In het Wb van 14 juni gaf Karel van Riel zijn ongezouten mening over de bewonersparticipatie bij de SSHW, en dan vooral met betrekking tot de gang van zaken rondom het glasvezelnetwerk. Ik kan het niet nalaten hierop te reageren. Karel vraagt zich een heel aantal dingen af. Een aantal van deze vragen zijn terecht, andere niet. De SSHW heeft al jaren de inspraak van bewoners geformaliseerd. Door de jaren heen is er een systeem ontwikkeld waarbij alle bewoners, via hun afdelingsvertegenwoordiger, vertegenwoordigd zijn binnen hun complex, en via de woonvoorzitter binnen alle complexen in de Stichting FlatOverleg (SFO). De aanleg van het glasvezelnetwerk gaat alle complexen aan, en is dan ook iets wat binnen de SFO besproken is en waarbij drie mensen van de SFO in de projectgroep van de SSHW zitten die zich met de aanleg bezighoudt. Het is dus niet zo dat de SSHW haar bewoners niet betrokken heeft bij dit project. Het is wel zo dat de SSHW geen directe instemming nodig heeft van haar bewoners of de SFO voor het te voeren beleid. Als bewoners kunnen we onze mening via de afgesproken manieren duidelijk maken, waarna de SSHW de knoop doorhakt en daar ook verantwoordelijk voor is.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de SSHW een besluit neemt waar de bewoners niet gelukkig mee zijn. Bij belangrijke zaken kan het dan erg effectief zijn om de pers te zoeken. Op Droevendaal hebben we vaak genoeg de pers gezocht, al was het maar om voor het behoud van Droevendaal te vechten. Zodra je als bewoners de pers zoekt zal dat negatieve publiciteit zijn voor de SSHW, het is dus niet meer dan logisch dat ze als een gebeten hond reageren als je daarmee dreigt. Voor de SFO kan het een bedreiging zijn voor de goede verhouding met de SSHW. In dit specifieke geval had de SFO al geprobeerd om de SSHW te overtuigen, maar was er anders besloten en zou dat ook niet meer veranderen. Het zou dus, in de ogen van de SFO, een onnodige verslechtering van de relatie met de SSHW betekenen.

Ik begrijp dat Karel niet tevreden is met de uitkomst, omdat het niet zijn gewenste uitkomst is. Ik begrijp alleen niet dat er vervolgens met modder gegooid moet worden, want dat is eigenlijk heel kinderachtig. Als je volwassen benaderd wil worden, moet je ook op een volwassen manier reageren als je je zin niet krijgt.

Bas van 't Erve,

burgemeester van Droevendaal