Nieuws - 10 mei 2001

LS: Afneembaar frontje

LS: Afneembaar frontje

Een paar weken geleden stond de volgende noviteit in het Wb: Wageningen UR tekent samenwerkingsovereenkomst met Larenstein en Van Hall. Tjonge, dacht ik, ze zijn wel ambitieus daar in het hoofdgebouw. Eerst samen met DLO, een aantal mooie strategische allianties met Nijmegen en Utrecht, plannen voor een Europees netwerk van universiteiten en nu ook nog samen met de HAS'en! Daarnaast ligt er natuurlijk nog een schitterend instellingsplan, dat nog enkele jaren mee moet en waarin de ambities ook niet onder stoelen of banken geschoven worden: onder andere meer ICT, PGO, internationalisering en interdisciplinariteit. O ja en we moeten ook nog bij de top 5 Europese universiteiten behoren, duurzaam in eigen huis zijn (waar trouwens ook twee intentieverklaringen voor zijn getekend) en investeren in ethiek en biologische landbouw.

Zoveel doelstellingen, zoveel ambities. Maar klopt dit allemaal wel? Er was toch een leerstoelgroep Biologische bedrijfssystemen en die moest toch halveren? En nu moet er in een keer een hele studie op dit vakgebied komen? Tropisch landgebruik was de meest interdisciplinaire studie van Wageningen, maar wat gebeurde daarmee? En die duurzaamheid in eigen huis, wat is daar van terecht gekomen? Meer plastic en minder Eko in de kantines en koffieautomaten.

Dus wat is nu het nut van al die intentieverklaringen, strategische visies en strategische allianties? Het lijkt toch voort te komen uit een heel plat pragmatisch opportunisme. Ethiek is hip tegenwoordig: snel even wat publiciteit maken. LNV biedt geld voor een opleiding biologische bedrijfssystemen: doen dus (instellingsplan of niet)! De gemeente wil een stad van duurzaamheid worden (Ecopolis): Wageningen UR mag natuurlijk niet ontbreken! Tweehonderd Chinezen bieden zich aan voor BSc: binnenhalen die hap!

Ja, ik word er een beetje sceptisch van, merkt u. En het jammere is dat met een hele hoop andere goede thema's ?berhaupt weinig gebeurt. Voor interdisciplinariteit is een 0,2 fte co?rdinator aangesteld en that's it, PGO wordt nog steeds slecht uitgevoerd en ik zwijg nog maar over het eerder genoemde kantinebeleid (wist u dat het gescheiden afval in het hoofdgebouw gewoon op een grote hoop gegooid wordt wanneer het ophaalbedrijf komt?) Daarom mijn advies aan de hoge heren van Wageningen UR: Make up your mind! Maak (een beperkt aantal) keuzes en ga daar voor staan. En als je daarvoor gaat staan, doe het goed. Trek er geld en personeel voor uit en houdt dat tenminste vijf jaar vol. Want op deze manier begrijpt niemand er meer iets van. Het is net als het design van het afneembaar frontje van die hippe mobiele telefoons. Gisteren rood, vandaag groen en morgen zwart.

Joep van den Broek, een wakkere WageningUR