Nieuws - 26 maart 2009

LENTESTUDENT IN CRISISTIJD

nieuws_3101.jpg
Studenten zijn in de lente net loopse hondjes. Eén straaltje zonlicht waarbij je eventueel mogelijkerwijs een uv-filter zou kunnen gebruiken is genoeg om in de Hoogstraat een hormoonbom te laten ontploffen. Vrouwen stellen opeens wit vlees tentoon, met daaronder de welbekende onderweg-naar-Jeruzalemsandaal of -teenslipper (al dan niet met sok).
Volkskrantcolomnist Martin Bril noemt de dag waarop dit voor het eerst in het jaar gebeurt rokjesdag. Rokjesdag schijnt een feest voor het mannelijk oog te zijn. Ik neem hierbij aan dat het witte vlees best te doen is door de glazen van de op rokjesdag massaal gedragen zonnebrillen. Ik zou rokjesdag zelf eerder melkflessendag noemen. Of nog gepaster, melkflessen-waarop-nog-afdrukken-van-sokranden-staandag. Maar dat doet niets af aan het feit dat het een vrolijke bedoeling is.
Het is overigens nog geen rokjesdag, maar deze week was het al wel zonderjassendag in de Wageningse winkelstraat. Er werd uit ramen gehangen en bier gedronken op dakterrassen. Jongens sloegen puberale kreten uit terwijl zij vrolijk het vrouwvolk bekeken. De lucht van enkele bescheiden barbecues was hier en daar al te ruiken. Want dat is wat jongemannen doen naarmate rokjesdag nadert: fikkies stoken, fietsen repareren en bier drinken. Dat lijkt allemaal niet zo aantrekkelijk, vergeleken met de witte benen van de vrouwen, maar ik ben ervan overtuigd dat vuurstokende jongemannen ook een soort erotische spanning teweeg brengen.
Ikzelf zit een beetje met rokjesdag in mijn maag dit jaar. Dat komt niet doordat ik na drie jaar vaste relatie niet meer opensta voor erotische spanningen, maar meer doordat ik in een persoonlijke economische crisis zit. Ik zit deze lente voor geld in een kantoor achter een computer. De beste manier waarop ik rokjesdag kan vieren is een zonnebril opdoen terwijl ik naar mijn beeldscherm staar.
Ik voel me hierbij waarschijnlijk als een Limburgse vriend die tijdens carnaval tentamens moest maken. Als wanhoopsdaad deed hij toch nog maar even een gek petje op toen hij in de universiteitsbieb zat te leren. Het was troosteloos, gemeen en onrechtvaardig. Die Limburgse vriend heeft echter wel het voordeel dat het in het zuiden altijd een paar graden warmer is. Grote kans dat hij een week eerder dan de rest van Nederland van rokjesdag kan genieten. Maar wat staat er tegenover mijn ongeluk? Ik kan niets bedenken. Ik denk dat dit echt recessie is.