Nieuws - 6 november 2015

LEI beantwoordt 'beste vraag 2015'

tekst:
Koen Guiking

Kan Nederland zelfvoorzienend zijn? Het tijdschrift Quest vond dat de beste lezersvraag van 2015. LEI-onderzoeker Petra Berkhout geeft in het blad antwoord op een belangrijk deel die vraag: is er wel voldoende voedsel?

Foto: Cover van Quest 101 2015

Er kan in Nederland eten verbouwd worden voor 17 miljoen mensen, maar ons dieet zal er wel heel anders uitzien, legt Berkhout uit in het najaarsnummer van Quest. Aan twee ons fruit komen we niet zonder import van sinaasappelen, druiven en bananen, maar groenten hebben we meer dan genoeg, zoals wortelen, prei, uien en kool. Een stukje kip zit er ook nog wel in, maar de productie van varkensvlees vergt meer grondstoffen, dus daar kunnen we beter vanaf zien, adviseert Berkhout.

Het mag de beste vraag van 2015 zijn, volgens Quest, maar LEI Wageningen UR gaf in 2013 al antwoord op de voedselvraag. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken publiceerde het destijds het rapport ‘Voedselvoorziening in Nederland onder buitengewone crisisomstandigheden’. Het populairwetenschappelijke magazine kijkt echter nog iets verder. Het zoekt ook antwoord op de vragen of we zonder import en export nog wel machines kunnen bouwen, of ieder Nederlands gezin zich dan een auto kan permitteren en of er voldoende elektriciteit en gas is om huishoudens en industrieën draaiende te houden.