Student - 11 juni 2009

LEEUWARDSE STRIJD OM PERFECTE BIERTJE

Welke studentenvereniging krijgt het perfecte biertje uit de tap? Daar draaide het om op donderdag 4 juni bij de jaarlijkse biertapwedstrijd van studentenvereniging Osiris in Leeuwarden.

Een overdonderende waterval van geluid komt op je af, op de trap naar de eerste verdieping van Abydos, de sociëteit van studentenvereniging Osiris. Verenigingsliederen van vier verschillende studentenverenigingen in Leeuwarden: Io Vivat, Sempiternus, Trias politica en Osiris galmen door de naar bier ruikende ruimte. Het lawaai geeft het startsein aan voor de eerste deelnemer van de tapwedstrijd vanavond. Duidelijk is te zien dat hij naar dit moment heeft toegeleefd. Met geconcentreerde blik en vaste hand pakt hij het eerste bierglas en gooit met zijn rechterhand de kraan met een zwiep open. In een hoek van vijfenveertig graden plaatst hij het bierglas onder de tap en laat het goudkleurige bier het glas in stromen. Na nog geen zes seconden staat het eerste biertje, afgeschuimd en al op de bar. Terwijl hij het tweede bierglas pakt, houdt hij de jury die aan de bar zit nauwlettend in de gaten. Ondertussen heeft zich aan de bar een keten van polo’s, blousejes en jasjes gevormd, die elk een studentenvereniging vertegenwoordigen. Ondersteund door gezang en aanmoedigingen voltooit de eerste tapper van de avond zijn taak. ‘Ik doe niet mee om te tappen’, verklaart de student van studentenvereniging Trias Politica. ‘Maar puur om de sfeer tussen de studenten onderling’.
De wedstrijd draait om het tappen van een biertje volgens de officiële tapregels. Iedere deelnemer tapt twee biertjes die vervolgens uitgeserveerd moeten worden op een dienblad en worden beoordeeld door een vierkoppige jury. ‘Met deze wedstrijd geef je een duidelijk signaal af naar de studenten over hoe een perfect biertje eruit behoort te zien’, aldus jurylid Henry, eigenaar van De Doelenbar in Leeuwarden.
Studentenvereniging Osiris probeert met deze wedstrijd verschillende studentenverenigingen bij elkaar te brengen.
Met tappen zijn de studenten van Van Hall Larenstein zelf minder succesvol. Niet Osiris, maar studentenvereniging Io Vivat gaat er vandoor met de vijftigliterbierfust-trofee.