Nieuws - 11 december 2008

LAND MET ACHTHONDERD INWONERS

VHL-student Bryndis Perdijk reisde af naar Niue, een klein eilandje in de Pacific met nog geen achthonderd inwoners. Tweeënhalve maand woonde de vierdejaarsstudent Tropical forestry boven de plaatselijke ijssalon. Ze werkte er aan een nationaal plan voor duurzaam beheer van de bossen.

nieuws_2731.jpg
‘Het eiland is echt piepklein en ligt midden in de Grote Oceaan, ergens tussen Australië en Zuid-Amerika. Niue betekent letterlijk ‘onder de kokosnoot’. In één dag fiets je het eiland rond. Oké, als je hard fietst dan. Toch is het land nagenoeg zelfstandig, met een eigen president en taal. Openbare voorzieningen zijn er, maar wel een stuk kleinschaliger dan bij ons. Zo hebben ze bijvoorbeeld twee politieagenten, die trouw op snelheid controleren. Hilarisch gewoon, want heel het land weet van te voren waar ze zijn. Automobilisten nemen simpelweg een andere route. En iedere vrijdagmorgen wordt het centrum afgezet. Alle bezoekers zitten dan even opgesloten op het plein, zodat de president de nieuwtjes van de week kan vertellen.
Compleet zelfstandig is Niue trouwens niet; het land is verbonden met Nieuw-Zeeland. Betalen doen ze bijvoorbeeld met de Nieuw-Zeelandse dollar.
Ik was op het eiland van februari tot half april, samen met mijn klasgenoot Wilg. We werkten voor het Forestry Department en GTZ, een Duitse ontwikkelingsorganisatie. Onze docent, Jaap de Vletter, is nauw bij het project betrokken. Dat maakte hem tot een ideale begeleider. Samen met de Niueanen voerden we een bosinventarisatie uit, en onze gegevens verwerkten we met statistische computerprogramma’s. Elke dag was ik van acht tot vijf bezig.
De bevolking vond de inventarisaties fantastisch. Hun toenmalige regering had de bossen namelijk al bijna verkocht aan een Maleisisch bedrijf, dat zowat alle bomen wilde kappen. Onder druk van de inwoners wordt er nu eindelijk gewerkt aan dit beleidsplan. Inmiddels wordt het plan voorzichtig afgerond, in samenspraak met de bevolking. Ik hoop dat daarmee het duurzame beheer daadwerkelijk van de grond komt en het bos echt beschermd is.
In mijn vrije tijd ging ik vaak snorkelen. Ongelooflijk. Overal zag ik koraal. Ik had verwacht dat de Niueanen niets anders zouden doen, maar tot mijn verbazing konden de meeste niet eens zwemmen. Uitgaan vond ik niet ideaal, want er is niet veel te doen. Jongeren rijden daarom bijna allemaal rond in soms hele oude autootjes, die ze compleet pimpen. Met ontiegelijke snelheden rijden ze rond het eiland. Tijdens mijn stage is er één groot ongeluk gebeurd. Die jongen is flink gewond geraakt en dat heeft grote indruk op mij gemaakt.
Weet je, Niue is echt prachtig. De natuur is fantastisch, een unieke ervaring. Toch is zo’n klein eiland ook wel beknellend. Tweeënhalve maand is schitterend, maar ik zou er niet willen wonen.’