Nieuws - 1 januari 1970

Kweekvis op dieet voor schoon water

Dr. Abdolsamad Amirkolaie ziet het in zijn thuisland Iran: rivieren worden vervuild door de afvalstoffen uit viskwekerijen. Nitraat en fosfaat uit de uitwerpselen leiden tot overmatig algengroei.’Veel mest van de vissen lost op in water en houden we niet tegen met onze bezinkingstanks.’

Amirkolaie zocht naar het ‘perfecte’ dieet voor kweekvis dat dit probleem moet oplossen. Hij experimenteerde met verschillende ingrediënten zoals soja, eendekroos en tarwegluten.
Eendekroos bleek nadelig. Het is minder goed verteerbaar voor de vissen en leidt zo tot een hogere mestproductie. Soja en ook tarwegluten zijn beter verteerbaar en vooral soja is volgens Amirkolaie qua voedingswaarde een goed alternatief voor vismeel.
Viskwekers stappen in toenemende mate over op plantaardig visvoeder. Het duurdere vismeel is echter over het algemeen beter verteerbaar en zorgt zo voor relatief weinig meststoffen in het afvalwater.
Amirkolaie wijst verder op de voordelen van voorbewerking van voedingsstoffen. Vissen die ´rauw´ maïszetmeel eten, produceren bijvoorbeeld meer mest dan wanneer ze ontsloten maïszetmeel eten.
De onderzoeker zegt dat hij nog zeker niet het ultieme recept heeft voor visvoeding die het afvalwater in kwekerijen schoner maakt. Er is nog te weinig onderzoek gedaan. Een probleem is verder dat viskwekers, met name in ontwikkelingslanden, allereerst kijken naar de kosten en groeibevorderende eigenschappen van visvoeders. / HB