Nieuws - 15 september 2011

Kweekvis kijken in Vietnam

Wie? Sarah Pesie (MSc Dierwetenschappen); Wat? Summer school aquacultuur; Waar? Vietnam; Waarom? Met eigen ogen zien hoe duurzaam de garnalen- en pangasiuskweek is

28-echtewerk-Sarah-Pesie-06.jpg
'Afgelopen jaar discussieerden we tijdens het vak Sustainability in Fish and Seafood Production regelmatig over pangasius, of die kweek nou duurzaam was of niet. Je hoort veel negatieve verhalen en op een gegeven moment zei ik tegen een vriendin: 'Waarom gaan we niet naar Vietnam, om het zelf te zien?'.  Samen met een docent hebben we toen een summer school over duurzame viskweek georganiseerd. Om de kosten te drukken zijn we uiteindelijk met z'n zevenen gegaan, vanuit verschillende opleidingen en nationaliteiten.
We hebben in drie weken tijd bij zes pangasiuskwekerijen en zes garnalenkwekerijen bekeken in hoeverre zij voldoen aan de eisen van drie certificeringslabels. Ook zijn we bij de universiteit en drie onderzoeksinstellingen langs geweest. Opvallend was dat er bij al die bezoeken iemand van de overheid mee was, ik denk omdat Vietnam een socialistisch land is. Een tolk vertaalde de antwoorden van de boeren die we interviewden. Het was moeilijk in te schatten of dat allemaal klopte. Het kwam regelmatig voor dat we 's avonds bij een drankje veel meer over de sector te horen kregen.
De meeste boeren willen wel voldoen aan de duurzaamheidseisen, maar met name de kleine boeren hebben geen geld om hun vis te laten certificeren. Daarnaast kĂșnnen ze ook niet aan alle eisen voldoen, zoals het dragen van laarzen en zwemvesten. Dat doen ze in Vietnam gewoon niet.
Het was heel leerzaam, maar ook zwaar. We hoopten dat we in de weekenden een beetje konden feesten en rond kijken, maar uiteindelijk waren we elke dag druk. Een van de meest bijzondere dingen die ik heb gezien , was de nachtelijke vismarkt. Die was echt ontzettend groot. Er waren drie hallen zo groot als voetbalvelden waar levende vis werd verkocht. Of we volgend jaar weer een summer school doen? Er was nu een jongen bij die half Japans is, dus we grapten al dat we volgend jaar naar Japan zouden gaan.'