Nieuws - 21 juni 2001

Kweekvis gedijt goed in vijvers met bamboe

Kweekvis gedijt goed in vijvers met bamboe

Het plaatsen van bamboestokken in viskweekvijvers kan leiden tot spectaculaire verhogingen in de visproductie. Dr. ir. Marc Verdegem en dr. Anne van Dam van de leerstoelgroep Visteelt en Visserij verbeterden en standaardiseerden de techniek.

Uit experimenten in viskwekerijen in India en Bangladesh blijkt dat de productie van vis kan worden verhoogd met zeventig tot tachtig procent wanneer op de bodem bamboestokken worden geplaatst. De bamboe vormt een goede voedingsbodem voor de groei van algen, bacteri?n, plankton en andere organismen waar vissen zich mee voeden, ook wel periphyton genoemd.

Verhoging van het voedselaanbod voor vissen door gebruik te maken van bamboe en andere materialen werd voor het eerst aangetoond door een groep Franse onderzoekers in Ivoorkust. Verdegem en van Dam hebben in samenwerking met onderzoekers van de universiteiten van Stirling (Schotland), Mymensing (Bangladesh) en Mangalore (India) de techniek verbeterd en gestandaardiseerd. Ze deden ook proeven met andere materialen als substraat voor periphyton zoals pvc-buizen, suikerriet en jute stokken. Alle materialen leidden tot productieverhoging, maar bamboe bleek het beste te werken.

De methode is uitgeprobeerd bij een aantal Indische karpersoorten. Dit zijn populaire vissen onder viskwekers in Azi?. Door het natuurlijke voedselaanbod te verhogen, kunnen viskwekers het gebruik van diervoeders en meststoffen terugdringen. Omdat dit de grootste kostenpost is, kunnen ze veel besparen op hun productiekosten.

Naast de productieverhoging heeft de methode nog een ander voordeel: stropers worden erdoor afgeschrikt. Door de vele stokken in de vijvers is het voor hen namelijk vrij moeilijk om in korte tijd veel vis op te vangen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn ondermeer gepubliceerd in het vakblad Agricultural Research en komen binnenkort te staan in de tijdschriften World Aquaculture en het EC-Fisheries Bulletin. | H.B.