Nieuws - 14 november 2017

Kwart buitenlandse studenten blijft

Een kwart van de internationale studenten in Wageningen blijft na de studie in ons land wonen en/of werken. Landelijk ligt dat cijfer met één op de drie iets hoger, blijkt uit Nuffic-cijfers.

© WUR

Nuffic heeft op een rijtje gezet waar internationale studenten blijven als ze hun studie aan hbo of universiteit hebben afgerond. Van de studenten die een universitaire studie volgen in Wageningen blijkt na zeven jaar nog een kwart in ons land te wonen. Zo’n 15 procent van hen heeft
ook werk. In andere sectoren ligt dat percentage aanzienlijk hoger. Nuffic komt met deze cijfers, omdat het de week van de internatinale student is.

Plakken
Van buitenlanders die een studie in de techniek of gezondheidszorg hebben afgerond, blijft de helft in ons land wonen. Tussen 30-40 procent van hen heeft een baan. De cijfers komen uit een analyse van het Nuffic van studenten die in 2009 zijn afgestudeerd. Het eerste jaar na afstuderen blijft de helft nog een jaartje plakken. In de jaren daarna daalt het percentage landelijk tot ongeveer eenderde. 

Internationale studenten in studiejaar 2016-17
Internationale studenten in studiejaar 2016-17

Het Nuffic kan niet zeggen welke universiteit de meeste ‘plakkers’ aflevert. Voor WUR is dat wel duidelijk omdat vrijwel alle universitaire studenten in de categorie landbouw en natuurlijke omgeving in Wageningen studeren. In Wageningen is ruim 20 procent van de studenten internationaal. In absolute aantallen gaat het om ruim 2000 studenten, maar dat is slechts een paar procent van populatie internationale studenten in ons land.

Randstad
Afgestudeerde internationale studenten blijven meestal niet in de provincie wonen. De Randstad oefent een grote aantrekkingskracht uit. Zeven jaar na hun afstuderen wonen er meer dan 2000 buitenlandse studenten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, terwijl er maar honderd in bijvoorbeeld Zuid-Limburg of Groningen wonen. Volgens het Nuffic komt dat door de aanwezigheid van internationale bedrijven in de Randstad.

De komst van buitenlandse studenten is goed voor Nederland, stelt Nuffic. Zelfs als maar een klein deel van hen zou blijven, is de impact op de economie al gunstig. Naar schatting blijft uiteindelijk één op de vier buitenlandse studenten de rest van zijn leven in Nederland wonen. Dat zou de schatkist op termijn 1,6 miljard euro opleveren.