Wetenschap

Kunsttuintje voor ingang Impulse

Voor de ingang van Impulse ligt sinds vandaag een klein stukje tuin. Het is kunst. Het stukje microklimaat moet aanzetten tot bewustzijn over klimaatverandering.
Roelof Kleis

Het stukje tuin van 7×7 tegels is het jongste project van het Laboratorium voor Microklimaten uit Den Haag. Sinds 2,5 jaar timmeren kunstenaar Annechien Meier en filmmaker Gert-Jan Gerlach met hun lab aan de weg. De beide laboranten hebben er inmiddels een zevental projecten in binnen- en buitenland opzitten. Projecten waarmee ‘mensen worden aangezet totverandering in hun eigen sociale en ecologische milieu’.

Een microklimaat kan van alles zijn. Als het maar klein is en afwijkt van de omgeving. In Den Haag bij het Binnenhof maakte het gezelschap een park van precies één stoeptegel (50×50 cm) groot. Het tuintje bij Impulse, een ‘klimaatbestendig rustpunt’, is daarbij vergeleken een megaproject. Samen met de studentes Anna Luijten (Bos – en natuurbeheer) en Iris Keizer (Biologie) is de ontmoetingsplek afgelopen week aangelegd.

Bezoekers kunnen er picknicken op een binnen af te halen kleedje. Langs de rand van het gras groeien tomaten, komkommers, paprika’s basilicum, peterselie en nog zo wat planten die een kale boterham met kaas tot een riant broodje gezond om kunnen toveren. En plukken mag dus. Met een klein toneelstukje gaven Meier, de studentes en ESG-directeur Bram de Vos alvast het goede voorbeeld. Gerlach maakte er een filmpje van dat eind deze week onlinekomt.

Het rustpunt bij Impulse is de kunstenaarsblik op het nijpende probleem van klimaatverandering. Wageningse wetenschappers kijken er op hun eigen manier tegenaan. Zoals Bert Heusinkveld (Meteorologie en luchtkwaliteit), die met zijn bekende bakfiets met meetapparatuur ter plekke het gunstige effect van groen in beeld wilde brengen. Groen maakt de omgeving koeler en aangenamer. De demonstratie sneuvelde evenwel bij gebrek aan zon.

Het tuintje is een opmaat naar iets groters. Samen met studenten van Wageningen UR gaan de kunstenaars het Esperantoplein in Den Haag ombouwen in een klimaatplein. Op het plein wordt stadslandbouw gecombineerd met waterafvoer. ‘Wij willen de ene traditionele waterverwerking van de stad afzetten tegen een nieuwe manier waarbij de aarde het zelf oplost’, legt Meier uit. ‘Alles waar wij van dromen, willen we daar realiseren. Een plek waarstadslandbouw, speelplekken, verblijf en verkoeling samenkomen. ‘

De plannen zijn nog in een ontwikkelstadium. In Impulse loopt de komende maand een foto-expositie over voorgaande projecten van het Laboratorium voor Microklimaten. In de brochure bij de expositie wordt de koppeling gelegd met Wagenings onderzoek op gebied van klimaatverandering en de problemen die dat teweeg brengt in grote steden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.