Nieuws - 1 januari 1970

Kunstmelk verkleint kans op para-tbc bij kalf

Het kan de gezondheid van kalveren ten goede komen als ze worden gescheiden van hun moeder, en kunstmelk krijgen. Veterinair epidemioloog dr Huybert Groenendaal adviseert deze maatregelen ter verkleining van het risico op paratuberculose bij rundvee.

Paratbc, ook wel de ziekte van Johne genoemd, is een besmettelijke ziekte die wordt gekenmerkt door een ongeneeslijke darmontsteking. Boosdoener is de bacterie Mycobacterium avium subspecies Paratuberculosis (Map). Die bacterie komt voor bij rundvee, maar wordt soms ook aangetroffen bij mensen met de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel. Vermoed wordt dat de ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen.
Groenendaal pleit voor het scheiden van de kalveren van de runderen die ouder zijn dan twee jaar. 'Jongvee is het meest vatbaar, en de dieren van twee jaar en ouder scheiden de meeste mycobacteri├źn uit die voor paratuberculose zorgen. Daarom is het verstandig ze zo snel mogelijk van elkaar te scheiden.' Ook melk en biest (melk die een koe geeft net na de geboorte van haar jong) kunnen bronnen van infectie zijn voor kalveren. Het geven van kunstmelk is daarom een goede preventieve maatregel, aldus Groenendaal.
De promovendus laat met een simulatiemodel zien dat zulke maatregelen effectiever zijn dan een andere, vrij dure strategie, namelijk het om de zoveel tijd testen van runderen en deze zonodig afvoeren. 'De diagnostische testen zijn gewoon te slecht. Dit komt voornamelijk vanwege de lange incubatietijd van de ziekte.' De incubatietijd is de tijd tussen besmetting en eerste ziekteverschijnselen. Het probleem is ook dat de testen slechts in een klein percentage van de gevallen positief zijn voor een geïnfecteerd dier, stelt Groenendaal.
Op veehouderijbedrijven in Nederland en ook in landen als de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland zijn preventieve maatregelen tegen paratuberculose niet gebruikelijk. / HB