Organisatie - 13 maart 2008

Kunstboom bij Forum symboliseert verjonging

De Wageningse Boom, een dertien meter hoog aluminium kunstwerk voor de ingang van Forum, symboliseert volgens maker Sjoerd Buisman ‘bevroren momenten van verjonging’. De plaquette bij de kunstboom werd vrijdag 7 maart door bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR onthuld.
De boom past volgens Dijkhuizen bij Wageningen UR. ‘Hij is diepgeworteld, staat stevig en kan een stootje verdragen. Het is een eerbetoon aan een organisatie gemaakt door mensen die al de nodige reorganisaties doorstaan hebben. Ik heb weinig verstand van kunst, maar vind hem prachtig’, aldus Dijkhuizen.
De boom is ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de universiteit aangeboden door het Wageningen Universiteits Fonds (WUF). WUF-voorzitter Rob Tazelaar speculeerde in zijn toespraak over de symboliek. ‘De Zaaier heeft een boom gebaard, een dode boom met drie takken. Zijn het de drie takken van onderwijs, onderzoek en bedrijvigheid, de universiteit, DLO en Van Hall Larenstein of de drie leden van de raad van bestuur?
Kunstenaar Buisman: ‘Ik wilde takken die opstijgen en dan oplossen in het niets. De groeischeuten ontwikkelen zich in horten en stoten verjongend omhoog. Uit puur sculptureel belang zijn het er drie geworden.’ Voor de onderstam heeft een oude eik achter villa Hinkeloord in Wageningen model gestaan. Dat niet gekozen is voor de jubileumboom die bij de oprichting van de Landbouwhogeschool in 1918 vóór de villa is geplant, komt omdat Buisman niet wist van het bestaan van die boom.