Nieuws - 26 mei 2015

Kunstbloem buiten de prijzen

tekst:
Roelof Kleis

De kunstbloem van wetenschapper David Kleijn en kunstenaar Michael Candy is net niet in de prijzen gevallen van de Bio Art & Design Award. De kunstbloem werd vierde.

De BAD Award is een biokunst-competitie van onder meer de NWO. Aan de finaleronde afgelopen vrijdag deden negen koppels van  wetenschapper/kunstenaar mee. Ecoloog David Kleijn ontwierp de kunstbloem samen met Australiër Michael Candy. De kunstbloem is een kunstmatige bloem die de bestuiving door bijen in kaart brengt.

Kunstbloem

De finale bestond uit een besloten presentatie van drie minuten voor de jury, legt Kleijn uit. ‘Vervolgens was er een klein kwartier voor vragen en toelichting. De negen teams mochten dezelfde presentatie vervolgens voor het publiek nogmaals doen. Daarop werd de uitslag bekend gemaakt. ‘Eerst werden de vijf afvallers genoemd. Daar zaten wij niet bij’, vertelt Kleijn. ‘Dat zag er dus goed uit.’

Vervolgens werden de drie winnaars gehuldigd. En daar zat het ‘Wageningse’ team dus ook niet bij. Balen, reageert Kleijn. ‘Uit navraag bij de jury bleek dat er twee waren die erboven uitstaken. Wij zijn uiteindelijk net vierde geworden. De jury was niet genoeg overtuigd van de toepassing van het concept. Jammer, want ik had toch graag de uitvoering gezien.’

De kunstbloem gaat nu de ijskast in. Zij het dat Kleijn om zich heen blijft kijken of er toch niet uit andere potjes financiering mogelijk is. De drie winnaars krijgen elk 25.000 euro om hun project uit te voeren. De projecten worden nogmaals gepresenteerd op 12 juni tijdens het jaarlijks pers-ontmoet-wetenschap festival Bessensap in Den Haag.