Nieuws - 15 april 2016

Kunst van de Dreijen naar de campus

tekst:
Roelof Kleis

Drie kunstwerken van De Dreijen komen binnenkort naar de campus. Portalen, de roestvrijstalen poorten bij de entree van de Dreijen is al
weggehaald.

Portalen is van de kunstenaar Tim Hoving. Het zeven meter hoge werk stond tot vorige week bij de entree naar De Dreijen aan de Generaal Foulkesweg. Het fungeerde als artistieke poort naar de oude campus. Het werk en de bijbehorende wigvormige witte stenen werd vorige week uitgegraven en is in restauratie. Daarna krijgt het een plek aan de noordkant van de campus langs de Bornsesteeg tegenover Unifarm. Het kunstwerk onderstreept daarmee de nieuwe functie van de Bornsesteeg als noordelijke toegang tot de campus.

dreijenkunst2.jpg

Aan de gevel van Biotechnion hangt de Keramische Band, een reliëf van geglazuurd aardewerk van Henk Tieman. Het kunstwerk bestaat uit achttien panelen van grijze gebakken tegels die zijn gemaakt bij de bekende Delftse aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Een van de anderhalf bij vijf meter grote panelen is al van de muur gehaald, om te kijken of het in één stuk van de muur gehaald kon worden. De verzameling panelen, twee aan twee ruggelings tegen elkaar gezet, krijgt een plek bij de vijver voor Zodiac in de buurt van het Amfitheater.

dreijenkunst3.jpg

Het derde kunstwerk is Tectona Grandis van Marinus Boezem. Deze anderhalve meter hoge zuil van granieten houtschijven staat nu nog op de Dreijen voor Biotechnion. De tien schijven dragen de naam van bekende en veel voorkomende boomsoorten. Tectona Grandis (teak) is de onderste en grootste schijf. Het kunstwerk wordt op het grasveldje voor het Restaurant van de Toekomst geplaatst.