Organisatie
Cultuur
Gebouwen

Kunst op kale muren Orion

De rustige zomerperiode wordt gebruikt om de betonnen wanden in Orion flink op te fleuren. In het trappenhuis, van de begane grond tot aan de achtste verdieping, werkt kunstenares Kim Habers met twee assistenten aan een immense muurtekening.
Koen Guiking

Foto’s: Wilfred Bergsma

Het aanbrengen van het kunstwerk, op een oppervlakte van 300 vierkante meter, is een gigantische klus. Om alle stukken beton te kunnen bereiken moesten op de trappen steigers worden gebouwd van soms wel vier verdiepingen hoog.

Wandtekening OrionWandtekening-Orion-1.jpgWandtekening-Orion-2.jpg

Staand op die steigers trekken Kim Habers, Anneke Aalders en Lisa Meissl lijnen met zwarte stift. Dat gaat volgens een vooraf gemaakt ontwerp dat op de muur wordt geprojecteerd en vervolgens wordt overgetrokken. De delen waar het drietal niet goed bij kon – omdat de steiger in de weg stond of omdat om de trappen, randen en richels heen gewerkt moest worden – zijn later bijgewerkt. Al sinds half juni zijn de makers bezig. ‘Ze werken graag ’s avonds. Soms zelfs tot diep in de nacht. Dat zie je wel vaker bij creatievelingen’, weet Annemarie de Vries, gebouwbeheerder van Orion die opdracht gaf voor het kunstwerk. Naar verwachting is het kunstwerk half augustus af.

Het is pure abstractie die als een weefsel over het beton groeit

Kunstenares Kim Habers

‘De opdracht aan de kunstenaar was om een tijdloos ontwerp te maken dat past binnen de dynamische onderwijsomgeving van Wageningen UR’, legt De Vries uit. ‘Gekozen is voor het ontwerp van Kim Habers omdat zij door middel van verschillende pendiktes diepte creëert, en daarmee zorgt voor een dynamische uitstraling.’ Het gebruik van zwarte stift op beton geeft bovendien een bijzonder effect dat enigszins doet denken aan graffiti, vindt de Vries.

Habers zegt over haar ontwerp: ‘Het is pure abstractie die als een weefsel over het beton groeit, maar ook herkenbare figuratieve elementen bevat. Daarmee daag ik iedereen uit de tekening te aanschouwen zonder te verklaren wat je nu precies zit. Laat voor een keer de wetenschappelijke logica los en je fantasie de vrije loop.’

Infographics en photo art

De muurtekening is niet het enige kunstwerk dat er deze zomer bij komt in Orion. Op dit moment worden er zes infographics op behang gedrukt waarin historische weetjes over Wageningen UR zijn verwerkt. De graphics komen op de tweede en vierde verdieping te hangen. ‘Voor de infographics zijn drie ontwerpers gekozen, met elk hun eigen stijl’, licht de Vries toe. De één, Trudy Bruil, geeft bijvoorbeeld in foto’s weer hoe de studentenpopulatie door de jaren heen steeds internationaler is geworden en hoe de man/vrouw-verhouding is veranderd. Een ander, Vincent Meertens, geeft in zijn werk grafisch weer dat Wageningse alumni overal ter wereld wonen. In een ander kunstwerk schetst hij de historie van de onderzoeksinstituten van Wageningen UR. Vincent van Baar maakte typografische ontwerpen, bijna een soort Excel-bestanden. In het ene werk komt tot uitdrukking welke studierichtingen de universiteit sinds de oprichting in 1918 heeft verzorgd; het andere werk is een weergave van de CO2 footprint van de organisatie.

Orion wordt stapsgewijs een beetje verder aangekleed. Ook de Studentenraad denkt hierover mee. Her en der zijn bijvoorbeeld zithoekjes ingericht en op de eerste verdieping hangen sinds enkele maanden twee fotokunstwerken met historische foto’s en beelden van het openingsfeest van Orion in 2013. De fotokunstwerken zijn ook digitaal te bekijken.

Meer kunst zal volgen. ‘We hebben nog meer in petto’, laat De Vries weten. ‘Aan de betonnen wand in het restaurant hangen nu, als proef, twee grote foto’s. Met die wand gaan we iets heel anders doen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.