Organisatie

Kunst in de kantine

Aan de kale betonnen muren van de eetzalen in Orion hangen sinds vanmiddag twee reusachtige kunstwerken. De werken verbeelden het grote en het knusse Wageningen.
Roelof Kleis

Foto’s: Guy Ackermans

Ze hingen al sinds afgelopen weekeinde onzichtbaar achter witte doeken. De onthulling vond vandaag tijdens de lunch plaats door de kunstenaars en bestuurslid Tijs Breukink, daarbij op de vingers gekeken door honderden nieuwsgierige lunchende studenten. Voor sommige studenten was die onthulling extra bijzonder: zij zijn vereeuwigd aan de wand. StudentenHet gaat hier om het kunstwerk van de Amerikaan Frank Plant in de zaal aan de zuidkant van The Spot. Plant maakte tijdens een van de eerste warme dagen in het voorjaar foto’s van groepjes studenten die buiten in het gras zaten te lunchen. De contouren van twee van die foto’s, vertaald in staal en met een groen poedervormige coating bedekt, hangen aan de wand. Totale afmetingen: 4×8 meter en 3,5×7 meter.

Hannah Schebesta bij 'haar' kunstwerk

Hannah Schebesta bij ‘haar’ kunstwerk

Hannah Schebesta, derdejaars Voeding en gezondheid, is één van de studenten in het beeld. ‘Ik werkte nog voor de sportraad toen de foto werd gemaakt. Ze zochten een aantal studenten om buiten in het gras te gaan lunchen. Een paar groepjes zijn toen bij elkaar gezet. De bedoeling was om een alledaags stukje studentenleven uit te beelden. Een paar van mijn vrienden hangen ook aan de wand.’ Schebesta, uiterst links, vindt het resultaat ‘supermooi’.

Het moest wel een wereldbol zijn

Diederick Kraaijeveld, beeldend kunstenaar

In de zaal aan de andere kant van The Spot hangt een enorme wereldbol, opgebouwd uit afzonderlijke stukjes hout. Dit werk is van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Diederick Kraaijeveld. Hij benadrukt met die aardbol juist de internationale dimensie van de universiteit. ‘Ik hoefde niet lang na te denken over een idee. Wageningen is de meest internationale universiteit van Nederland. Het moest wel een wereldbol zijn.’

Noordpool

De twist in het werk van Kraaijeveld zit ‘m in het gezichtspunt dat hij koos voor de afbeelding. ‘Iedereen plaatst bij een kaart altijd zijn eigen land in het centrum. Mijn vrouw zei: doe het eens anders. Bekijk de wereld eens vanuit een ander perspectief. Dat is ook wat studenten leren: anders naar hun omgeving te kijken.’ Kraaijveld koos uit praktische overwegingen voor de noordpool als centrum. ‘Op die manier kun je het meeste land laten zien.’

kunstorion3.jpg

De zes meter brede wereldbol toont overigens geen landen, maar geologische eenheden. De weergave is gebaseerd op een kaart van NASA. De stukjes hout die Kraaijeveld gebruikte komen uit zijn eigen collectie van meer dan 50.000 kilo oud hout. Een poging eerder dit jaar mislukte om de afzonderlijke stukjes door studenten uit alle windstreken mee te laten nemen. Er kwam nauwelijks hout binnen.

De werken moeten zowel van dichtbij als veraf spreken en de Wageningse wereld weerspiegelen

Henri Ritzen, visueel ontwerper

Visueel-ontwerper Henri Ritzen is trots op het resultaat. Hij adviseerde om beide internationaal opererende kunstenaars in de arm te nemen. Ritzen is verantwoordelijk voor de visuele eenheid van de campus. De grote cirkels op de gebouwen komen uit zijn koker. ‘Ik wilde kunstenaars die een derde dimensie suggereren in een tweedimensionaal werk. Beide werken zijn zogeheten bas-reliefs: semi-driedimensionaal. De werken moeten zowel vandichtbij als veraf spreken en de Wageningse wereld weerspiegelen.’

Dat is volgens Ritzen prachtig gelukt. ‘Het dichtbije van lunchende en met elkaar pratende studenten aan de ene kant en aan de andere kant het verre van de wereld waar Wageningen zo nauw mee verbonden is.’ Het interieur van Orion is daarmee nu, drie jaar na de oplevering van het gebouw, af.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.