Nieuws - 5 november 2010

Kunst aan huis

Een kale vijftiger die met een fascinerende flow zijn emoties poëtisch op tafel gooit. Op tafel in je eigen studentenhuis. 'Roomservice' in Wageningen.

fotoroomservice.jpg
'Taal is geweldig, het is een puzzel met miljoenen oplossingen', zegt de poëet zacht. Hij begint met een paar liefdesgedichten. Vijf studenten zitten op het puntje van hun stoel in het kleine woonkamertje op de Oude Eekmolenweg. Kaarsjes lichten de kamer op en wiegen heen en weer op het ritme van de stem van de man, waarvan de onderarmen volledig getatoeëerd zijn. Als ik hem in de kroeg zou tegenkomen ren ik de andere kant op, maar nu luister ik met bewondering naar zijn woorden die hij zonder problemen minutenlang rijmend aan elkaar knoopt in mooie, maar zware zinnen over onder andere stervende meisjes en Pamela Anderson.
Uri Geller
Samen met Stefan, een vriend van me, fiets ik snel naar de volgende locatie: een studentenhuis in de Heerenstraat. Hier is het veel drukker. Ik wurm me tussen zo'n 30 mensen en ga op de grond zitten. Plotseling vult spannende muziek de snikhete kamer. 'Normaal ontploft er nu allemaal vuurwerk, maar dat kan hier jammer genoeg niet', zegt Magician Fritz met een Z. 'Hebben jullie mij trouwens gezien in De nieuwe Uri Geller', vraagt hij. 'Daar was ik heel slecht.' In zijn show tovert hij een mobieltje in een ballon en laat hij speelkaarten met gemak verdwijnen en verschijnen.
Oergeluiden
De laatste act vindt plaats op Droevendaal. Een kerel, die duidelijk een obsessie voor geluid heeft, staat achter een mengpaneel. Het is pikkedonker in de woonkamer en zijn gezicht is net te zien. Met een strijkstok, een glas, een elektrische tandenborstel, een mengpaneel en zijn zelfgemaakte analoge synthesizer mixt hij de meest hypnotiserende en ondoorgrondelijke oergeluiden door elkaar.
Voor vijf euro word ik tijdens het 'studenten-kamer-theater-festival' een hele avond geëntertaind door diverse artiesten. 'Je bent echt een malloot als je hier niet heen gaat', zegt Stefan terwijl we na afloop naar huis fietsen. Ik geef hem groot gelijk.