Nieuws - 1 januari 1970

Kropff nieuwe rector

Prof. Martin Kropff (48) wordt vrijwel zeker de nieuwe rector van Wageningen Universiteit. Kropff is door een vertrouwenscommissie voorgedragen aan de Raad van Toezicht. Naar verwachting neemt die de voordracht volgende week over. Daarna wordt Kropff definitief benoemd.

Diverse bronnen bevestigen de voordracht van Kropff. Een vertrouwenscommissie heeft de afgelopen maanden een brede consultatieronde gehouden onder hoogleraren en besturen van Wageningen UR. Op basis van de adviezen heeft de commissie een lijst samengesteld met potentiƫle kandidaten, en heeft een aantal van hen benaderd met de vraag of zij belangstelling hadden voor het rectorschap.
Uiteindelijk heeft de commissie sollicitatiegesprekken gevoerd met twee kandidaten, algemeen directeur van kenniseenheid Plant prof. Martin Kropff en hoogleraar Voeding en gezondheid prof. Frans Kok. Na de gesprekken heeft de commissie een voordracht gedaan aan de Raad van Toezicht, waarbij Kropff de eerste voorkeur kreeg.
Voor Kropff pleitte dat hij meer ervaring had als manager. Kropff is sinds 2001 algemeen directeur van de kenniseenheid Plant. Hij was daar de afgelopen jaren onder meer verantwoordelijk voor een krimpoperatie bij Plant Research International, waar uiteindelijk ruim driehonderd banen moeten verdwijnen.
Kropff studeerde in 1984 af als bioloog in Utrecht. Hij promoveerde in 1989 bij de Wageningse hoogleraar Theoretische productie-ecologie prof. C.T. (Cees) de Wit. Daarna werkte hij vijf jaar bij het internationale rijstinstituut IRRI. In 1995 kwam hij terug naar Wageningen als hoogleraar Gewas- en onkruidkunde. Een jaar later werd hij ook programmaleider Plantaardige productie en productkwaliteit bij het AB-DLO, het instituut dat later is opgegaan in Plant Research International. Kropff was dus al voor de vorming van Wageningen UR baas van een deel van de universiteit en een deel van DLO. Van 1998 tot 2002 was hij ook voorzitter van de onderzoeksschool Production Ecology and Resource Ecology.
Bij de kenniseenheid Plant heeft Kropff, ondanks de moeilijke tijden, veel krediet bij medewerkers en hoogleraren. Zijn open houding en optimisme worden gewaardeerd. 'Ik vind het prima dat hij het wordt', reageert bijvoorbeeld hoogleraar Fytopathologie prof. Pierre de Wit. 'Hij heeft uitstraling, is motiverend en enthousiasmerend. Wij hebben natuurlijk een probleem als hij weggaat bij Plant, maar van mij mag hij het doen.' / KV

Zie ook nieuws: Rasoptimist zonder prietpraat