Nieuws - 14 maart 2002

Kronenburg leert enzym zich te specialiseren

Kronenburg leert enzym zich te specialiseren

Een Wageningse promovenda heeft een methode ontdekt om een enzym dat belangrijk is voor de fabricage van bijvoorbeeld pijnstillers en Aidsremmers effectiever te maken. Nicole Kronenburg leerde het enzym zich te concentreren op ??n specifieke stof. Oorspronkelijk richt het zich op een grote groep stoffen.

Kronenburg onderzocht epoxide hydrolase. Farmaceuten gebruiken dit enzym om ongewenste bijproducten uit processen weg te vangen. Kronenburg ontdekte een manier om een heleboel van die enzymen aan elkaar te plakken. Als dat gebeurt in aanwezigheid van de stof die het enzym moet bewerken, dan richt het enzymencomplex zich in het vervolg uitsluitend op die ene stof.

De promovenda ontdekte nog een manier om de werking van het enzym te verbeteren. Als ze de enzymen in een zeepachtige omgeving bracht, losten ze beter op "Het enzym lost moeilijk in water op en verlaat de gistcel daarom niet graag", zegt Kronenburg. "Maar dat verandert als je zeepachtige stoffen aan het water toevoegt."

Kronenburg verwacht niet dat de industrie de methoden waar ze sinds 1996 aan heeft gewerkt zal gaan gebruiken. "Niet in deze vorm, in ieder geval. Andere onderzoekers hebben micro-organismen die dit enzym aanmaken genetisch versleuteld. Dat was vruchtbaarder dan de methoden die ik heb onderzocht. Als de industrie iets met mijn onderzoek zal doen, dan zal dat gebeuren in combinatie met genetische modificatie." | W.K.

Nicole Ari?s-Kronenburg promoveert op 20 maart bij prof. Albert van Ooyen, hoogleraar genetische technieken in de microbiologie, WU, en prof. Tom Kieboom, hoogleraar industri?le fermentatieve chemie, Rijksuniversiteit Leiden.