Nieuws - 24 februari 2011

Kreunen in de kerk

tekst:
Joris Tielens

Kunstenaarscollectief de Waterlanders brengt de voorstelling Tocht.

26-Cult-door-Henry-Krul.jpg
Blaasbalgen, orgelpijpen, piepende longen en hemels engelengezang. Vreemde geluiden klinken door de kerk bij de voorstelling Tocht van kunstenaarscollectief de Waterlanders.
Het publiek leunt bij de Waterlanders zelden onbezorgd achterover om van een afstandje te zien wat komen gaat. Ook bij hun nieuwste project worden de bezoekers onderdeel van de voorstelling. Bij binnenkomst loop je over een pad van blaasbalgen waarmee de argeloze bezoeker zelf de eerste tonen van het concert produceert.
De Waterlanders zijn een Wagenings kunstenaarscollectief, vooral bekend van hun locatietheater en vaste gast op het Oerolfestival. En wanneer de Waterlanders een kerk binnen lopen waar een orgel staat, gebeurt er iets bijzonders met die kerk en dat orgel, en ontstaat de voorstelling Tocht.
Tocht is een ode aan de adem, het eerste wat een mens tot leven wekt en het laatste wat het lichaam verlaat. Een concert van geluid gemaakt door de longen van mensen en de wind door orgelpijpen. Maar de adem gaat deze voorstelling ook door tal van experimentele en speciaal voor deze voorstelling in elkaar gezette instrumenten. Gemaakt van metalen buizen, plastic slangen, blaasbalgen van hout en vijverplastic. Van het rijzen en dalen van de borstkas. Zolang er maar een kolom trillende lucht in zit, zegt Waterlander Eric Langendoen erover. Twee operazangeressen, een componist en een organist vullen de Waterlanders in deze voorstelling aan.
Er is een verhaal, over de evolutie, maar het zit in de muziek verstopt. Het begint met het geluid van de oersoep, het zwoegen van de longen wanneer het leven voor het eerst op aarde kruipt en het eindigt in hemels gezang. Het orgel wordt levend wezen, en de mens wordt instrument dat bespeeld wordt. Orgel en mens zijn van rol gewisseld.   JT

3 (try-out), 4, 5 en 10, 11, 12 maart. Doopsgezinde kerk Arboretumlaan. Reserveren: www.waterlanders.info.