Wetenschap - 1 januari 1970

Kraken mosselen kost eidereend meeste energie

Een eidereend verbruikt de meeste energie om mosselen in zijn maag fijn te drukken. Onderzoekers van Alterra Texel hebben de energiehuishouding van de wadvogel gemodelleerd.

Een eidereend verbruikt per winterdag 2370 kilojoules aan energie. De onderzoekers onderscheiden twaalf activiteiten die de eend energie kosten. Ze kijken naar warmte-, bewegings- en potentiƫle energie, waartussen wisselwerking bestaat. Zo kost in de winter het opwarmen van de koude prooi veel warmte, net als de afkoeling door de buitenlucht. Bij de basale stofwisseling en het kraken van de schelpen wordt evenwel zoveel warmte geproduceerd, dat deze verliesposten worden gecompenseerd.
Het kraken van mosselen - in het model is nog niet gekeken naar kokkels en het schelpdiertje spisula - door de maag kost de eend bijna veertig procent van zijn energie. Dat is opvallend veel, en wijst erop dat het voor de wadvogel van belang is om schelpdieren te vangen met een dunne schelp en veel vlees. Naast de basale stofwisseling, die ongeveer een derde aan de energie kost, kosten ook de vertering (16 procent), het vliegen (5,7 procent) en het uitscheiden van zout uit de gegeten schelpdieren (6 procent) veel energie. Het duiken naar de schelpdieren (1,6 procent), tegen zijn drijfvermogen in, kost de eidereend meer energie dan het zwemmen (0,01 procent). |
M.W.

Re:ageer