Student - 30 oktober 2009

Kraakpand met ouderwetse poepdoos op de deel

Studenten hebben vandaag een boerderij gekraakt in het Wageningse binnenveld. Na een aanvaring met de eigenaar zijn ze aan het opruimen en leggen een moestuin aan.

Binnen hangt een muffe lucht. De keukenvloer staat blank omdat de krakers bezig zijn de watertoevoer te herstellen. Alle wasbakken, toiletpotten, water- en gasleidingen in de boerderij aan de Rijnsteeg zijn door de eigenaar kapot gemaakt. Om kraken tegen te gaan.
Toch is het nu zover. Een groep van ongeveer vijftien mensen trok vanochtend in het boerderijtje, dat al bijna vier jaar leeg staat. Vrijwel allemaal studeren ze aan Wageningen Universiteit; acht van hen willen er gaan wonen. ‘De woningnood in Wageningen wordt steeds groter', aldus biologiestudent Erik. Dat dit weekend de Landelijke Kraakactiedagen zijn, vinden de krakers een mooie bijkomstigheid.
Paniek
De krakers deden zich voor als een groep vogelspotters en fietsten in alle vroegte de Rijnsteeg af. Net voor zevenen trokken ze een leegstaande boerderij in. De politie kwam langs en de agenten constateerden dat het huis inderdaad leegstond. Van hen mochten de krakers er blijven zitten. De eigenaar, die ernaast woont, zag het anders. Hij stuurde een graafmachine om het pand te slopen.
De graafmachine vernielde de dakgoot, terwijl er mensen binnen zaten. ‘Die schrokken enorm. In paniek hebben we toen de politie gebeld', vertelt Erik. De politie riep de eigenaar tot de orde. Later op de dag voerden de eigenaar en de krakers overleg. De eigenaar wil de boerderij in januari slopen, als hij de vergunningen rond heeft. Hij kan er bij nader inzien wel mee leven dat de krakers tot die tijd blijven, zegt hij. Wanneer hij tenminste goede afspraken met ze kan maken.
Moestuin
Inmiddels zijn de krakers druk bezig met opruimen. Ze krijgen veel hulp, bijvoorbeeld van Josefine. Zij studeert Bos- en Natuurbeheer en woont in een kraakpand in Ede. ‘We hebben al bijna een moestuin aangelegd. Ten slotte zijn we studenten van een landbouwuniversiteit', zegt Josefine trots. ‘Een paar biologen sloegen gelijk op tilt, van: nee, dat is een bijzonder plantje. We hebben nu een systeem waarbij er rode stokjes bij zeldzame planten staan. En er stond veel selderij, dat hebben we gelijk in de soep gedaan.'
Binnenshuis is een toiletpot die was omgetrapt teruggeplaatst en vast gekit. Water is er nog niet. Eventueel kan ook de ouderwetse houten poepdoos, met groen geverfde deksel, op de deel uitkomst bieden.