Nieuws - 29 maart 2010

Kopje thee tegen beroerte

Thee drinken is gezond. Wie minimaal drie kopjes per dag drinkt kan het risico op het krijgen van een beroerte met twintig procent verminderen.

Tea_picker_1b.jpg
Dit concludeert Peter Hollman van Humane Voeding en het Rikilt in een publicatie die verscheen in het vorige nummer van The Journal of Nutrition. Dankzij Hollmans onderzoek is duidelijk dat de flavonolen verantwoordelijk zijn voor dit effect.
Gezondheidseffect
Thee is goed voor hart en bloedvaten, dat weten we al een tijdje. Wetenschappers vermoedden dat dit gezondheidseffect op het conto kon worden geschreven van flavonoïden, een grote groep stoffen waartoe ook de flavonolen behoren. Flavonoïden komen veel in plantaardige producten voor en hebben ondermeer een anti-oxiderende werking. 'Studies naar het gezondheidseffect van flavonoïd-rijke voeding lieten een consistent positief effect zien op hart en vaten.', vertelt Hollman. 'De grote vraag was, of en welke flavonoïden precies verantwoordelijk zijn voor die effecten.'
Fikse afname
Hollman analyseerde de relatie tussen inname van verschillende soorten flavonoïden en het krijgen van een beroerte. In zijn metanalyse betrok hij meer dan 100 duizend proefpersonen uit zes gepubliceerde studies. Specifieke flavonoïden, de flavonolen, bleken een effect te hebben op het beroerterisico. 'Bij een flavonol inname die overeenkomt met de hoeveelheid die in drie koppen thee zit, kun je de kans op een beroerte met 20 procent verminderen', vertelt Hollman. 'Dat is een fikse afname.'
Moeten we nu allemaal massaal aan de thee om van dat beschermend effect tegen een beroerte te profiteren? Dat valt mee, want je kunt de flavonolen ook binnen krijgen door groenten en fruit, chocola, of rode wijn te nuttigen. Goed nieuws voor notoire koffiedrinkers die thee liever laten staan.