Nieuws - 26 februari 2013

Kopieermachines in coma

De kopieermachines van Wageningen UR zijn niet groen genoeg. Ze verbruiken te veel energie. Een deel van de machines gaat daarom bij wijze van proef in coma.

multifunctional.jpg
Je geeft een printopdracht, loopt naar de printer, stopt je wur-card in het apparaat en de machine gaat aan de slag. Wachten hoeft nooit, tenzij op een collega die je net voor is. Dat komt omdat de multifunctionals (kopieren, printen, faxen, scannen) van leverancier Ricoh altijd aan staan. Dag en nacht. Dat moet duurzamer kunnen, vindt het Facilitair Bedrijf. Een aantal machines gaat daarom de komende tijd dieper in slaap dan gebruikelijk. 
Comateus
'De machines hebben vier verschillende slaapstanden', legt Lisette Schoonman van FB uit. 'Die van ons staan op een matig dutje ingesteld. Dat wordt nu veranderd in de diepste slaapstand.' Om in de vergelijking te blijven: de machines gaan bij tijd en wijle in coma. En in die stand gebruiken ze minder energie. In de praktijk komt het er op neer dat de machines na twintig minuten werkloosheid in comateus worden. Het zal vervolgens iets langer duren voordat de machine weer aan de slag gaat. Maar volgens Schoonman is dat een kwestie van seconden.
Regiem
De comaproef vindt plaats in Actio en Radix. In Actio, thuishaven van FB (en Resource) gaat het om drie apparaten. In Radix doen twintig multifunctionals mee. De test duurt zes weken en is vandaag begonnen. Ricoh, de leverancier van de machines, houdt nauwgezet het energieverbruik bij. In de laatste week wordt de gebruikers door middel van een kleine enquete gevraagd naar de ervaringen. Als de proef slaagt, zal waarschijnlijk het hele copieermachinepark van Wageningen UR aan het nieuwe regiem moeten geloven. Schoonman vindt dat overigens niet meer dan logisch. 'De groenste universiteit van ons land moet ook de duurzaamste multifunctionals hebben.' 
30.000 kWh
En dat is nu dus absoluut niet zo. Volgens Schoonman scoort Wageningen ten opzichte van andere universiteiten slecht. De verwachting is dat de diepere slaapstand dertig procent minder energieverbruik oplevert. En dat loopt aardig in de papieren. Wageningen UR telt 380 kopieermachines. Die gebruiken samen maandelijks meer dan 30.000kWh aan stroom. Terwijl ze maar een procent van de tijd daadwerkelijk iets doen.