Nieuws - 8 april 2016

Koninklijk CSK naar campus

tekst:
Roelof Kleis

Het zuivelbedrijf CSK Food Enrichment trekt in Plus Ultra. Het bedrijf gaat de onderzoeks- en verkooppoot centreren in Wageningen. CSK huurt bijna de helft van de ruimte in Plus Ultra.


Eerder deze week liet vastgoedontwikkelaar Kadans al weten een grote vis binnen te hebben gehaald. Die vis is dus het koninklijke CSK uit Leeuwarden. CSK (de letters staan van origine voor Coöperatieve Stremsel- en Kleurstoffabriek) maakt en ontwikkelt ingrediënten voor de productie van kaas, boter en zuivel. ‘Daarbij moet je denken aan hoogwaardige ingredienten als stremsel, bacterieculturen en zuursel’, licht algemeen directeur Sanne Melles toe.

Het internationaal opererende bedrijf (jaarlijkse omzet 60 miljoen euro) bestaat al ruim een eeuw en heeft vestigingen in Leeuwarden en Ede. In Leeuwarden staat de productiefabriek die een paar jaar geleden nieuw is gebouwd. In Ede is de onderzoeks- en ontwikkelingstak van het bedrijf gehuisvest en een deel van de productie. Die laatste vestiging verdwijnt dus. De onderzoekers gaan samen met de commerciële diensten naar Plus Ultra. In totaal gaat het om een kleine 50 werknemers die op de campus gaan werken.

CSK wil in Plus Ultra naast laboratoria en kantoren een proeffabriek bouwen waar de nieuwe producten getest kunnen worden. Volgens directeur Melles is er al een lange traditie van samenwerking tussen Wageningen UR en CSK. De keuze voor de campus als vestigingsplek lag dus voor de hand. CSK vult ongeveer de helft van de technohallen op de begane grond. De hele tweede verdieping en delen van de eerste verdieping van het gebouw zijn ook voor CSK.

Voordat het overigens zo ver is, moet er eerst nog flink worden gebouwd. Melles denkt pas over een klein jaar in het gebouw te kunnen trekken. Met de komst van CSK is 80 procent van het gebouw vol. CSK is het tweede zuivelbedrijf dat naar het gebouw komt. De Chinese zuivelgigant Yili maakte eerder al bekend een voorpost in Plus Ultra te vestigen.