Nieuws - 22 juni 2018

Koning plant boom met de schop van pa

tekst:
Roelof Kleis

Het is dezelfde schop, alleen de locatie is anders. En in plaats van de vader, prins Claus, is het diens zoon koning Willem-Alexander die zaterdag een boom plant voor de universiteit.

Prins Claus graaft, terwijl rector magnificus Henk van der Plas de boom vasthoudt. De vrouw in het midden is organisator Eva van Drie. © Guy Ackermans

De boom, die op 19 april 1991 bij het voormalige bestuurscentrum op Duivendaal werd geplant, is een gezaagdbladige eik (Quercus acutussima). De naam van de prins en de boom staan op een klein verweerd bordje aan de voet van de boom. De gelegenheid vermeldt het bordje niet. Maar dat weet Eva van Drie wel, oud-medewerker van de afdeling Voorlichting nog heel goed. Van Drie zwaaide na bijna een kwart eeuw in 2004 af, maar dist desgevraagd meteen allerlei details op van die vrijdag.

Claus1991.jpg

Huwelijk
De boom werd geplant ter ere van het 25-jarig huwelijk van Beatrix en Claus. Die trouwdag was overigens ruim een maand eerder; het paar trouwde op 10 maart 1966. Desondanks werd het bezoek van prins Claus aan de universiteit aangegrepen om een boom te planten. Van Drie was belast met de organisatie van een en ander. Zij is ook verantwoordelijk voor de aankoop van de schop die daarbij is gebruikt.

'Ik weet het merk nog’, zegt ze telefonisch vanaf de camping in Frankrijk. ‘Een Spear & Jackson. Dat was een goed merk. Overigens gewoon gekocht bij de doe-het-zelf winkel hoor.’ Saillant detail: Claus’ zoon Willem Alexander gaat morgen zijn boom planten met precies dezelfde schop. De spade is bewaard en wordt bij gelegenheden als deze uit de kast gehaald. Op de steel herinnert een aluminium plaatje aan de plantdag in 1991.

Mini-eikjes
‘Dat die spade er nog is wist ik niet. Wat leuk’, reageert Van Drie. ‘Ik weet nog wel dat de prins als aandenken een rekje met reageerbuisjes kreeg, waarbij in elk buisje een miniatuureik zat. Dat was toen heel bijzonder dat dat kon. Mini-eikjes van een paar centimeter groot. We waren er nogal trots op dat we die techniek in Wageningen onder de knie hadden. Maar de prins reageerde met: "Wat moet ik hiermee?"’

Claus1991.2.jpg

Van Drie woont in Bennekom, maar gaat nog regelmatig even kijken bij de eik. ‘Om te controleren of het bordje er nog wel bij staat.’ De eik op Duivendaal is intussen uitgegroeid tot een volwassen exemplaar van ongeveer 10 meter hoog. De eik is zeldzaam in het westen en komt oorspronkelijk uit China. Dat is nog een overeenkomst met de boom die morgen wordt geplant, ook al moet de naam van de boom nog geheim blijven tot de officiële opening.

De boom maakt onderdeel uit van de serie UniversiTrees die dit jaar in het kader van het eeuwfeest wereldwijd worden geplant. De boom in Wageningen is de zesde in de reeks die uiteindelijk 100 bomen moet omvatten.

Koning Willem Alexander opent morgen de wereldwijde alumnidag Wageningen World Wide. Op het evenemententerrein is bij het 100 jaar-Paviljoen een groot tentenkamp opgetrokken. Voor de reünie hebben zich meer dan duizend alumni aangemeld. Die krijgen tussen 13.00-21.00 uur een gevarieerd programma voorgeschoteld, met onder meer ontmoeting, lezingen en rondleidingen.