Nieuws - 23 juni 2018

Koning opent dialoog over voedselvoorziening op alumnidag

tekst:
Albert Sikkema

Koning Willem-Alexander opende vandaag tijdens de World Wide Wageningen Reunie een internationale dialoog over de wereldvoedselvoorziening. Daarna plantte hij een boom op de campus.

©Guy Ackermans

De Wageningse afgestudeerden krijgen tijdens de World Wide Wageningen Alumni Reunion een programma voorgeschoteld met veel lezingen en verhalen van alumni, maar ze kunnen ook het Innovation Square bezoeken met Wageningse vindingen. Verder zijn er rondleidingen, een kookevenement, een optreden van Rob Urgert en entertainment door alumni. De alumni kunnen elkaar zoeken en vinden op het Meet & Greet Square op het festivalterrein op de campus. Zo'n 2100 Wageningse alumni waren op de reünie afgekomen.

De koning opende de World Wide Dialogue, waarin rector magnificus Arthur Mol van gedachten wisselde over de wereldvoedselvoorziening met alumni en experts in China, Colombia, de Verenigde Staten en Ethiopie. Via livestream bespraken ze issues als ondervoeding, obesitas, voedselverspilling, de opmars van processed foods en de suikertaks. Mensen in de zaal konden tweets sturen. Meest vernieuwende opmerking via twitter: waarom komt er geen belastingvrijstelling voor gezonde voeding, zoals groenten en fruit?

koning_2018_0623_15145000.jpg

Rondleiding
De koning had toen al een rondleiding achter de rug langs drie wetenschappelijke demonstraties van WUR. John van der Oost praatte hem bij over CRISPR-Cas, David Strik over milieutechnologie en Rick van der Zedde over robotica in de tuinbouw.

Gummiboom
Daarna plantte de koning een boom op de campus. Dat wil zeggen: hij mocht de laatste scheppen aarde rond de boom aanbrengen. Hij plantte een klimaatbestendige gummiboom, Eucommia ulmoides. Deze boom kan goed tegen wisselende grondwaterstanden en harde wind en levert rubber. Daarmee staat de boom symbool voor het onderzoek van WUR op het gebied van bomen en bossen en de biobased economy, aldus de WUR.

Tussen de bedrijven door vond de koning ook nog ruimte om met enkele Wageningse studenten te praten.

Bekijk ook de fotoserie die Guy Ackermans maakte van de reünie.

World Wide Alumni Reunion

Lees meer: