Nieuws - 5 juni 2014

Koning Juan Carlos treedt af

tekst:
Nicolette Meerstadt

In het nieuws: Koning Juan Carlos van Spanje doet na 40 jaar afstand van de troon. In de jaren ’70 steunde hij openlijk de dictatuur van Franco, die de prins aanwees als zijn opvolger. Maar na Franco’s dood zorgde de nieuwe koning voor democratische hervormingen. Nu hij aftreedt zal zijn zoon Felipe hem opvolgen.

Commentaar door Maria Jose Rodes, Erasmusstudent Economics and finance, uit Madrid.

‘Een monarchie is een ouderwets systeem dat niet past een democratische maatschappij. Dat mensen zo’n soort voorrecht hebben op basis van hun familierelatie, is niet meer van deze tijd. Niet iedereen zal er zo over denken, maar ik en een groot deel van mijn vrienden wel.
Voor deze koning aantrad, hadden we een dictatuur. Het verhaal gaat dat hij het systeem heeft veranderd, en als dat zo is dan moeten we hem eeuwig dankbaar zijn. Maar er hangen nog veel vragen omheen, het is helemaal niet zo duidelijk of hij die hervormingen wel heeft gesteund.
In 1978 werd er een referendum gehouden over de vraag wie het staatshoofd moet zijn. De mensen die zich toen uitgesproken hebben zijn nu 53 of ouder. Het aftreden van Juan Carlos is een uitgelezen kans om die vraag nog een keer aan het hele volk voor te leggen. Voor mij is de rol van de koning niet duidelijk. Hij vervult een symbolische rol en krijgt geld van de staat. Maar een gekozen persoon kan die taken net zo goed vervullen. De liefde voor het koningshuis zoals je hier in Nederland ziet, met Koningsdag en zo, dat kennen we in Spanje niet.  

Onlangs heb ik een enquête ingevuld van de online krant El Diario. Van de negenduizend respondenten was 98 procent voor een referendum. El Diario is weliswaar een ‘links’ medium, maar dan nog is het veel. Toch denk ik dat er geen referendum komt, want de regering is conservatief. Jammer, want Spanje is toe aan verandering. Door de crisis gaat er van alles mis: er wordt bezuinigd op onderwijs, gezondheidszorg, wetenschap, mensen worden hun huis uit gezet, hoog opgeleide mensen verlaten massaal het land. Dit soort problemen houdt ons bezig. In de grote steden gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de monarchie. Mijn vrienden zijn erbij, en als ik in Spanje zou zijn, stond ik er ook.’