Wetenschap

‘Konijnenvlees kan een prima eiwitbron zijn’

Haar promotieonderzoek ging over varkens en pluimvee, maar Hsuan Chen weet ook wel iets over konijnen. Daarom wijdde ze één van haar stellingen aan het pluizige zoogdier.
Lieke de Kwant

Hsuan Chen uit Taiwan promoveerde op 22 november op een studie naar de kinetica van eiwitvertering bij varkens en pluimvee.

Stelling: Rabbits can become the new chickens in urban agriculture.

‘Voor mijn onderzoek heb ik een experimentele kippen- en konijnenfokkerij in Spanje bezocht. Er is een markt voor konijnenvlees in Spanje, Italië en Frankrijk; de mensen daar eten het. Dat zette me aan het denken, omdat konijnenvlees een prima eiwitbron kan zijn. De vraag ernaar is in de meeste landen echter heel klein vergeleken met de vraag naar rundvlees, varkensvlees en kip.

Als we de productie van dierlijke eiwitten willen verduurzamen, is het een goed idee om dieren voor consumptie te houden in de achtertuin. De meeste mensen zouden dan kippen kiezen, maar ik zou zeggen: neem konijnen. Dat lijkt logisch, omdat veel mensen het al gewend zijn om konijnen te houden. Daarnaast zijn het herbivoren met een zeer goede efficiëntie, wat betekent dat ze heel goed groeien op een beperkte hoeveelheid voer. Een beetje gras volstaat. Bovendien planten ze zich razendsnel voort.

Sommige mensen zien konijnen meer als huisdieren en dat kan hen ervan weerhouden om ze voor het vlees te houden. Maar ik denk dat dat een kwestie van voorlichting is. We kunnen mensen ervan overtuigen dat – als we streven naar meer duurzaamheid – dit een goede ontwikkeling is.

In Nederland zou het sowieso geen probleem moeten zijn, want Flappie werd toch ook opgegeten met kerst? Ja, ik ken dat liedje van Youp van het Hek. Ik vind het een griezelig liedje! Aan het einde blijkt dat de vader, die zijn zoons konijn in het geheim heeft geslacht, ook is verdwenen. En dan blijf je achter met de vraag of hem hetzelfde lot beschoren was als Flappie…’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.