Nieuws - 8 februari 2010

Konijn met rozemarijn

Een jongensdroom in vervulling: zaterdag heb ik mezelf getrakteerd op een chique knikbuks. Laat ik het voorlopig maar houden bij kartonnetjes met ringen erop.

De verkoper zei dat een kogel uit dit ding met 300 m/s uit de loop vliegt en over 100 meter 40 centimeter daalt. Tot op 50 meter kun je er klein wild mee doden. Dat vond ik een markante opmerking. Hoe kan een wettelijke wapenhandelaar klanten aanzetten tot stropen? 'Ja, eigenlijk mag het inderdaad niet maar iedereen doet het. Ik heb heel wat vogeltjes en konijntjes afgeschoten. Laatst zag ik een filmpje op internet dat ze met dit merk buks een wild zwijn afschoten. Dat was wel een veel zwaardere buks, hier zou ik het niet mee proberen. Zwijnen heb de neiging op je af te komen in plaats van te vluchten. Als er 150 kilo wild op je af komt rennen ben je zuur.' Aldus vertelde hij vrolijk en nonchalant. Pak maar in meneer.
Mijn huisgenoot is kok dus ik presenteerde hem het idee om een keer zelf konijn te schieten en te bereiden. Met rozemarijn en een glas wijn. Dat leek hem wel wat. Maar toen een andere huisgenote er lucht van kreeg was ze in alle staten. 'Dat kun je niet doen dat is zielig straks raak je hem verkeerd en ligt hij uren te creperen in zijn holletje ga toch gewoon naar het restaurant of de supermarkt maar niet dit....' Ze pauzeerde haar woordenwervelstorm even en keek duister toen ze zei: 'als je het wel doet geef ik je aan bij de politie.'
Ik kreeg haar niet uitgelegd dat zelf je eigen maaltijd schieten een grote meerwaarde heeft boven gevild konijn uit de supermarkt. Dat het met oerinstinct te maken heeft. Dat het waarschijnlijk lekkerder is dan wat we in ons hele leven geproefd hebben. Ze bleef onvermurwbaar.