Nieuws - 6 juli 2012

Komkommernieuws: 'Veel hangt van het weer af'

De vakantieperiode breekt aan, dus het wordt weer tijd voor komkommernieuws! Welke kennisvragen staan ons deze vakantie weer te wachten? Wetenschapsvoorlichter en ervaringsdeskundige Jac Niessen geeft antwoord.

'Zojuist belde de landelijke pers met de vraag of er een nieuwe muggensoort is in de buurt van Delft die pijnlijker steekt dan de gewone mug. De vraag was volgens de redacteur afkomstig van een collega. Dat zie je vaker: redacteur treft een paar muggen aan in de slaapkamer en belt ons of er sprake is van een plaag...
Veel hangt af van het weer, dat bepaalt in welke volgorde de items zich aandienen. De mensen, inclusief redacteuren van kranten, radio en tv, gaan naar buiten. En dan komen ze dingen tegen die ze normaal nooit zien in hun omgeving en de natuur. Bijvoorbeeld krioelende beestjes die ze niet kennen. Dan bellen ze.
Bij twee weken droog weer weet je dat het eerste bosbrandje kan ontstaan, dan zie je de vragen aankomen. Die vragen gaan over schade en herstel na de brand, zoals: herstelt de natuur na de brand, wat is de invloed op de vogels en het bodemleven? Als het daarentegen erg nat wordt, komen de vragen over wateroverlast, de inrichting van overstromingsgebieden en de vraag hoe en waar wij in Nederland bouwen en wonen.
Het weer bepaalt ook welke insecten het nieuws halen. De wespenplaag komt in augustus, maar hoe groot ie wordt en of ie vroeger is dan normaal, staat nog te bezien. Een paar jaar geleden hadden we de paardenkastanjemineermot die de kastanjebomen aantastte - die is er nog steeds en daar kun je dus vragen over krijgen. En natuurlijk de teken en de eikenprocessierups waar we elke zomer vragen over krijgen.
Bij warm weer krijgen we ook vragen over de kwaliteit van het zwemwater en de algenbloei - hoe warmer, hoe vaker. Bij droogte komen de vragen over stofhozen en 'regenbuien maken' met zilverjodide, zoals de Russen gedaan zouden hebben. We krijgen in de zomerperiode twee keer zoveel van zulke vragen als normaal, terwijl zeker de helft van onze onderzoekers op vakantie is. Soms is het dan best lastig om een Wageningse expert te vinden.
Sinds vorig jaar mag je eigenlijk niet meer spreken van komkommernieuws. Toen hadden we de EHEC-bacterie die in verband werd gebracht met de komkommerteelt en kregen we vragen over echt komkommernieuws.'  AS