Nieuws - 16 oktober 2015

Kok krijgt gelijk van de Rijdende Rechter

tekst:
Albert Sikkema

De Rijdende Rechter was gisteravond in Wageningen om een geschil op te lossen tussen vertrekkend voedingshoogleraar Frans Kok en ‘dieetgoeroe’ Marianne Geleijnse. Kok kreeg (eindelijk) gelijk.

<foto: Jan Harryvan – Opus56Fotografie>

Als voedingshoogleraar heeft Kok veel te stellen gehad met allerlei dieetgoeroes die bepaalde voedingscomponenten propageerden of juist in de ban deden. Het ergerde zich er dan aan dat de media deze querulanten net zo serieus namen als de echte voedingswetenschap. Geleijnse, onderzoeker bij Humane Voeding, vond dat Kok op zijn afscheidsfeestje zijn gelijk moest krijgen. Ze nodigde de Rijdende Rechter (Frank Visser) uit in Orion en speelde zelf de dieetgoeroe die het belang van vet voor onze gezondheid uiteenzette.

Geleijnse vond dat Kok een spreekverbod moest krijgen over voeding en gezondheid. Kok vond juist dat dieetgoeroes als Geleijnse hun mond moeten houden. De Rijdende Rechter – ‘normaal gaat het over bomen’ – vond het lastig een uitspraak te doen over dit wetenschappelijke dispuut, maar gaf Kok uiteindelijk gelijk.

Voordat de rechter ten tonele verscheen, had cabaretier Rob Urgert – die bij Humane Voeding is gepromoveerd – de aanwezigen vermaakt met anekdotes en beeld van ‘de echte Frans Kok’.

Lees ook