Wetenschap - 1 januari 1970

Koh wil meer nadruk op ontwerp

'Wageningen moet binnen vijf jaar de nummer één plek zijn voor de landschapsarchitectuur in Europa.' Dat zei prof. Jusuck Koh tijdens zijn inauguratierede. Met een grotere nadruk op ontwerp en een internationaal netwerk van alumni wil de nieuwe hoogleraar Landschapsarchitectuur topstudenten trekken.

Koh hield tijdens zijn inauguratie op 11 november een on-Wagenings intellectueel betoog over de veranderde tijden. 'De tijd dat mensen tevreden waren met praktische kleren is voorbij. Ze willen modieuze kleren, met stijl en kleur.' Daarom moet volgens Koh de zeer praktische Wageningse traditie van landschapsarchitectuur plaats maken voor een meer op ontwerp gerichte school die zich bewust is van die veranderde esthetische gevoeligheid.
Koh wil Wageningen de komende vijf jaar wereldwijd op de kaart zetten. 'We moeten niet alle studenten accepteren, maar zorgen dat we in een positie zijn om topstudenten te kiezen, niet alleen uit China en andere Aziatische landen, maar ook uit Noord-Amerika.'
De uitbouw van de Wageningse school van landschapsarchitectuur moet volgens Koh plaatsvinden via zijn eigen internationale netwerk en een nieuw wereldwijd netwerk van Wageningse alumni. 'Ik prijs me gelukkig met de opleiding die ik in Amerika heb gehad', legt Koh uit. 'Als ik ooit geld heb, zie ik mezelf wel donaties geven. In Nederland is niet zo'n cultuur.' Maar Koh ziet wel kansen om de alumni in te zetten bij het onderwijsprogramma, als mentor bijvoorbeeld.
Koh wijst erop dat Wageningen binnen Nederland de meest complete opleiding heeft, met het hogere beroepsonderwijs van Larenstein en het academische van Wageningen Universiteit. Hij ziet kansen voor Wageningen als internationale ontwerpschool, juist omdat het Nederlands ontwerp de laatste tijd erg in is. In Europa ziet hij concurrentie in Engeland, München en Zürich. Koh wil met het bestuur van Wageningen Universiteit overleggen of hij meer flexibiliteit kan verwachten om zijn programma uit te voeren. / MW