Nieuws - 1 januari 1970

Koffieplantages helpen natuur

Als koffieplantages op de traditionele manier zijn ingericht, in een bosrijke omgeving met veel schaduw, dan bieden ze een goede leefomgeving voor kolibries, vireo's, lijsters, tirannen, duiven en zangers.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Euridice Leyequién Abarca. Zij stelt dat remote sensing een goede manier is om de biodiversiteit in de plantages te volgen. Deze techniek kan worden ingezet om te bepalen hoe het landschap in elkaar zit, en of dat landschap geschikt is als leefmilieu voor vogels en andere dieren.
Abarca onderzocht dit in het berggebied van Puebla in Mexico. De traditionele koffieplantages hebben diverse functies, aldus Abarca. De vegetatie in de plantages legt koolstof vast voor een waarde van 1,2 miljoen dollar aan carbon credits, en ze worden vaak beheerd door kleinschalige, inheemse boeren. Met al die vormen van gebruik moet volgens Abarca rekening worden gehouden bij het natuurbeheer en de monitoring. / MW

Dr. Euridice Leyequién Abarca promoveerde op 21 april bij prof. Antoine Cleef, hoogleraar Tropische vegetatie-ecologie en -kartering, en prof. Andrew Skidmore, hoogleraar Resource ecology.