Wetenschap - 6 december 2001

Koffie, Coqui, coquicide

Koffie, Coqui, coquicide

Cafe?ne wordt steeds gezonder. Wetenschappers hadden al vastgesteld dat de opwekkende stof de kans op de ziekte van Parkinson vermindert en allergische aandoeningen verzacht. En nu maken de inwoners van Hawaii kennis met weer een andere heilzame kant van de stof. De volksdrug bevrijdt hen van de Afgrijselijke Loeikikker.

De Loeikikker hoort eigenlijk niet op Hawaii thuis, maar heeft zich binnengewrongen in het ecosysteem van de eilandengroep. Tot ergernis van de bevolking. De schrille paringsroep van de Coquikikker, zoals de rotzak eigenlijk heet, is bijna honderd decibel. Dat komt overeen met het geronk van een kettingzaag of een opstijgende helikopter. Sinds de kikker voet aan de grond heeft gekregen, is de verkoop van slaapmiddelen op Hawaii merkbaar gestegen.

Om te voorkomen dat de Loeikikker de gezondheid van de eilandbewoners schaadt, en omdat die de natuurlijke soorten verdringt, heeft de Amerikaanse milieuautoriteit APA besloten om op de 230 plaatsen waar de kikker zich heeft gevestigd te gaan sproeien met geconcentreerde cafe?ne. Want, ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van landbouw, cafe?ne is dodelijk voor de herrieschoppers.

Het terugdringen van de biologische lawaaioverlast is gestuit op protest. In Puerto Rico geldt de Loeikikker als een nationaal symbool. De regering van Puerto Rico heeft dan ook een officieel verzoek ingediend om de Loeikikkers te sparen. Tot opluchting van de Hawaianen heeft de EPA daar niet naar geluisterd. | W.K.