Nieuws - 23 juni 2011

Koffie

Qua alcohol kan ik mij uitstekend beheersen. Op het zeikerige af. Hoe gezellig de avond ook is, ik kom nooit verder dan vier biertjes.

26-Stijn-6013.jpg
Krijg ik later nog bier toegeschoven, dan schenk ik het op slinkse wijze in andermans glas.
Slachtoffers zoek ik in zwalkende vrienden die na een schouderklopje hun evenwicht nog net bewaren.
Hoe weloverwogen mijn alcoholconsumptie is, zo rücksichtslos drink ik koffie. Het aantal kopjes tel ik niet, maar ik ben zowel bekend bij Albron als bij de mevrouw die 's ochtends de automatenkoffieautomaten vult.
Ongeveer dagelijks neem ik me voor te minderen. Dat voornemen bezwijkt zodra Word is opgestart. Reeds voor het typen van de eerste zin wandel ik richting mijn dagelijks twistpunt: welke koffie gaat het worden? De thermosfles valt af, want vóór het ontbijt was mijn voornemen nog om minder koffie te drinken. Blijven over Albron en de automaat, een keuze tussen luxe Trappist en Euroshopper Extra Slecht Plus. Albron wil ik niet. De koffie is heerlijk; hij ruikt lekker, is goed op temperatuur en ik vind 'm superlekker. Maar ja. Albron is duur en dat vind ik niet bij mijn imago passen. Al mijn broeken hebben gaten, de stiksels van mijn schoenen rafelen en dan zou ik koffie van het niveau Armani moeten drinken?
Automatenkoffie hoef ik ook niet. De drank is scherp, bitter en doet geheel niet aan koffie denken. Het eerste slokje gaat nog, maar door de afgrijselijke nasmaak moet ik halverwege mijn beker kokhalzen. Bovendien vind ik de automaat een oplichter. Om geld uit te sparen bewaar ik mijn beker (is 10 cent korting). De automaat heeft dat echter niet altijd door. Regelmatig komt er in volle vaart  een tweede beker op mijn scheef geplaatste kopje afstormen. In halfwakkere toestand weet ik een drama te voorkomen, nog net voor een hete stroom vocht op de instabiele bekerconstructie af komt.
Soms ook blijken de automaten helemaal geen koffie te bevatten. Dan druk ik op de knop, 'piep piep piep', en dan niets. 'Betaling is niet terug te draaien', toont het schermpje triomfantelijk. Nu zijn de momenten dat ik koffie haal niet bepaald mijn scherpste; daarom haal ik ook koffie. En dus komt het voor dat deze vorm van oplichting zich meerdere malen achtereen herhaalt.
Ik kan niet meer zonder koffie, maar ook het kopen ervan trek ik niet meer. Daarom een verzoek aan mijn bierdrinkende vrienden: Zou je, als ik zwalkend voor mijn computer zit, mijn evenwicht nog net bewarend, op slinkse wijze koffie willen bijschenken?