Nieuws - 11 januari 2010

Koffie

Het is acht uur ‘s ochtends. Met halfdichte ogen werk ik achter een computer van VHL Velp. Voor het eerst in ruim een half jaar. Geen goede voornemens hoor; ik had mijn werk van vorig jaar gewoon nog niet af. Mijn enige goede voornemen is, een beetje minder koffie drinken.

26-STIJN2X_5978.jpg
Ik ben trouwens ook meer van nanemens, van die dingen die ik nog in 2009 had willen doen maar die er toch niet van kwamen: kerstkaarten sturen, een verslag afronden, dat soort zaken. Het liefst was ik oudejaarsavond met mijn laptop op schoot aan het werk gegaan, maar dat vond ik ook niet zo gepast, bovendien zou ik het toch niet afkrijgen. Nu zit ik anno 2010 met mijn werk van vorig jaar.
Tegelijkertijd voelt het nieuwe jaar leeg. Ik heb nog niets gedaan. Ik ben bijvoorbeeld pseudo-fanatiek vogelaar en wil elk jaar wat soorten scoren  - echt fanatiek wil ik het niet noemen; ik ga bijvoorbeeld niet naar Texel voor een Noordse boszanger, eigenlijk weet ik niet eens hoe zo'n beest eruit ziet. Niet alleen mijn vogellijst is leeg, ik heb nog niets geleerd, niets goeds gedaan. Ach, aan de andere kant is het nieuwe jaar nog zowat foutloos. Geen vergeten e-mails, geen domme opmerking, niets.
Vandaag zal - ook zonder koffie - mijn dag wel foutloos blijven: hier en daar de beste wensen en klaar.   'Ja, jij ook gelukkig nieuwjaar, alles zal vast beter worden dan in 2009.' Bij de vijfde persoon gaat het grandioos mis. 'Je hebt me al de beste wensen gewenst hoor.' Ik kijk hem ongelovig aan, ik weet toch zeker dat ik hem vandaag nog niet heb gezien. Een moment stilte volgt.  'Stijn, je hebt met mij Oud en Nieuw gevierd.'
Langzaam wordt mijn hoofd roder;  2010 is definitief begonnen. Tevergeefs zoek ik naar een opmerking terug. Ik glimlach maar. Goed, laat dit mijn grootste blunder van 2010 zijn. Nee, ik moet me niet druk maken over wat ik in 2009 had moeten doen, ook zorgen over mijn vogellijst zijn nergens voor nodig. Nee, laat ik maar vooral heel veel koffie drinken.