Nieuws - 10 september 2010

Kofferbakchinees staat weer buiten

De verkoop van Chinees eten door Eastern Express in de kantine van Forum is na drie dagen gestopt. Over de reden verschillen de meningen.

26-Eastern-Express-GA--2010.jpg
'Ze voldoen niet aan de hygiƫnische eisen', legt woordvoerder Debbie Kielstra van Albron uit. 'En dat risico kan ik niet lopen. Wij zijn verantwoordelijk.' Het gaat volgens Kielstra specifiek om de temperatuur van het eten. 'Het eten is niet warm genoeg. Ze hebben drie dagen de tijd gehad om het te verbeteren, bijvoorbeeld door met warmhoudplaatjes te werken. Maar dat wilden ze niet. ' Albron heeft vervolgens de samenwerking opgezegd.
Minder klanten
Maar volgens eigenaar L. Liu van Eastern Express is de temperatuur niet de hoofdreden voor zijn vertrek. Liu had aanzienlijk minder klanten in Forum dan buiten op straat, laat zijn woordvoerder (en tolk) weten. 'De Chinese studenten moeten uit de omringende gebouwen naar de eerste verdieping in Forum komen. Dat is onhandig. Datzelfde geldt ook voor Liu. Hij had er veel meer werk aan dan bij het uitgiftepunt op straat. Bovendien is de ruimte in de kantine beperkt.'  
Ergernis 
Sinds begin deze week had Eastern Express een klein uitgiftepunt bij het raam in de hoek van de kantine. Daarmee kwam een eind aan de verkoop vanuit de kofferbak voor Radix. Eastern Express stond daar al geruime tijd rond lunchtijd goedkope porties chinees te verkopen. Tot ergernis van Wageningen UR, zo blijkt nu. Kielstra: 'Wageningen UR was niet blij met die verkoop langs de weg. Daarom is ons gevraagd of we niet iets voor Eastern Express konden betekenen.'  Albron bood daarop gratis ruimte aan in haar bedrijfsrestaurant in Forum.
Jammer
Liu benadrukt dat er geen onenigheid is met Albron. 'Maar het uitgiftepunt in Forum was geen verbetering. Ik sluit een nieuwe proef in de toekomst niet uit.' Kielstra zegt het jammer te vinden dat de samenwerking is mislukt. 'Ons voordeel was dat we op deze manier een ander publiek binnen zouden krijgen. Zij zouden dan binnen kunnen verkopen en minder afhankelijk van het weer zijn.'  Eastern Express staat sinds gisteren weer gewoon op de vertrouwde plek tussen Radix en Forum in.