Nieuws - 17 februari 2014

‘Kofferbakchinees’ geweerd van campus

tekst:
Rob Ramaker

Medewerkers van Radix zijn weer aangewezen op de kantines of hun broodtrommel. Chinees restaurant Eastern Express mag niet langer leveren op de campus, zelfs niet na een bestelling.

Betere tijden voor Eastern Express: WUR-medewerkers halen deze zomer hun maaltijden af op de Radix-parkeerplaats.

Wageningen UR trad in 2010 al op tegen het venten van maaltijden vanuit de kofferbak. Eastern Express kreeg hierna een plek in Forum, maar de samenwerking was van korte duur. Sinds die tijd leverde het restaurant aan medewerkers die ’s ochtends een telefonische of digitale bestelling doorgaven. De maaltijden werden dan rond twaalven afgeleverd op de Radix-parkeerplaats, waar zich dagelijks een rij vormde.

Deze praktijk wordt nu niet langer gedoogd, maakte het facilitair bedrijf vorige week bekend. De maaltijden zorgen voor veel afval en geuroverlast in gebouwen, zegt Annet de Haas, hoofd Location facilities. Bovendien concurreert het restaurant met voorzieningen op de campus. ‘Wij hebben een goede catering die net als Eastern Express Aziatische maaltijden levert,’ zegt De Haas. ‘Dit systeem zorgt dat er geen troep ontstaat en garandeert de voedselveiligheid.’

Een woordvoerder van Eastern Express reageert teleurgesteld op het verbod. Hij vindt dat de huidige praktijk , levering na bestelling, geen regels overtreedt. Het verbod wordt dan ook ervaren als een straf voor het leveren van ‘een kwaliteit-prijsverhouding die de catering niet kan leveren.’ De maatregel raakt hem ook direct in zijn portemonnee: ‘Dit zijn voor ons dagelijkse een paar honderd klanten.’ Ook De Haas vindt het vervelend om Eastern Express weg te sturen, maar benadrukt het belang van een overzichtelijke en nette catering.

Wageningen UR kan de leveringen weigeren omdat deze op eigen terrein plaatsvinden. ‘We mogen op ons terrein eigen huisregels maken en handhaven,‘ zegt De Haas. ‘We zijn dat nu nog nader aan het opschrijven.’ Ze benadrukt hierbij dat de regels niet alleen gelden voor Eastern Express, maar ook voor de ijscoman, pizzaboer en andere leveranciers.