Nieuws - 4 februari 2016

Naar Suriname voor zikavirus

tekst:
Albert Sikkema

Komende maandag vertrekt een Nederlandse missie naar Suriname om de verspreiding van het zikavirus in dat land te beoordelen. De Wageningse entomoloog Sander Koenraadt maakt, samen met virologen van de Erasmus Universiteit, deel uit van deze missie.

Het Nederlandse team gaat overleg voeren met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg in Paramaribo, om de verspreiding van het zikavirus in kaart te brengen. Ze willen tevens met Surinaamse collega’s onderzoek doen naar de eigenschappen van het virus en de effecten van het virus op het humane zenuwstelsel.

Koenraadt kijkt vooral naar de mogelijkheden van biologische bestrijding van de muggen die het virus overdragen. Hij is een muggenonderzoeker en een van de oprichters van de Muggenradar.nl, die het publiek uitnodigt om muggen op te sturen naar Wageningen. Koenraadt waarschuwde vorig jaar al dat er vroeg of laat een nieuw virus in insecten opduikt in Nederland. Hij doet onderzoek aan nieuwe virusziekten die door muggen worden overgedragen, zoals knokkelkoorts, en had al contact met zijn Surinaamse collega’s.

Het Pasteur-instituut in Frans Guyana heeft inmiddels, mede op verzoek van Suriname, het genoom van het zikavirus in kaart gebracht. In november vorig jaar stelde dit instituut ook de eerste vijf geïnfecteerden met het zikavirus in Suriname vast.