Nieuws - 1 januari 1970

Koele zeug geeft meer melk

Biggen groeien beter in een kraamstal met een gekoelde vloer. Een gekoelde zeug eet namelijk ruim dertien procent meer en geeft dan meer melk. Dit blijkt uit onderzoek van het Praktijkcentrum Sterksel van de Animal Sciences Group (ASG).

Zeugen kunnen in een kraamstal vaak moeilijk hun lichaamswarmte kwijt. Hierdoor eten ze minder en daalt de melkgift, waardoor de biggen langzamer groeien. Het praktijkcentrum ontwikkelde samen met het bedrijf Nooyen Roosters een gekoelde vloer die bestaat uit een stalen rooster met coating en een koelwatercircuit van 17 graden, onder de schouder van de zeug. Uit het onderzoek in Sterksel blijkt dat zeugen met dit cool-sow-systeem gemiddeld 600 gram meer voer per dag opnemen dan hun niet-gekoelde zusters. De biggen groeien daardoor ruim twintig gram per dag meer.
Dit zijn volgens dr. Victor van Wagenberg, onderzoeker stalklimaat bij ASG, voor de praktijk zeer interessante resultaten. ‘Met 17,4 kilo extra voer krijg je 6,5 kilo extra big. De zeug lijkt het ook prettig te vinden, want ze gaat zelf met haar schouders op de koeling liggen. Het koelen van de uier is ongewenst’, aldus Van Wagenberg. De koele grond heeft geen effect op het gewicht van de zeug en op de biggensterfte. De onderzoeker verwacht echter dat de zeug, doordat ze meer eet, wel een betere conditie krijgt. De effecten op de volgende worp zijn onderwerp van een vervolgstudie.
Van Wagenberg durft niet te zeggen of koeien met vloerkoeling ook meer melk gaan produceren. ‘Lokale koeling lijkt me wel typisch iets voor kraamstallen in de varkenshouderij, waar biggen het graag warm en zeugen het liever wat koeler hebben. Ik weet wel dat koeien bij temperaturen boven de zestien graden minder melk geven, dus misschien valt er wel iets te bedenken.’ / GvM