Nieuws - 1 januari 1970

Koele dessertbanaan blijft vlekkeloos

Sucrierbananen zijn lekker zoet, en daarom populair in de tropen. Ze doen het echter niet goed in de export, omdat ze snel zwarte vlekken op de schil krijgen. Westerse consumenten kopen liever een vlekkeloze banaan. Het probleem kan worden opgelost door de banaan continu koel te houden.

‘Een echte doorbraak voor de export is het waarschijnlijk niet, maar we weten nu dat je vlekvorming bij dessertbananen wel kunt voorkomen’, zegt dr Wouter van Doorn, onderzoeker bij de Agrotechnology en Food Sciences Group (AFSG). Samen met twee onderzoekers van de Thaise Kesetsart University publiceert hij deze maand in het vaktijdschrift Postharvest Biology and Technology over de effecten van bewaartemperatuur op schil van sucrierbananen. Dat is een in de tropen geliefde, kleine bananensoort, die mondjesmaat in Europa wordt gegeten.
De dessertbananen ontwikkelen al snel vlekjes als ze nog vrij groen zijn. Door rijpende bananen na de oogst bij vijftien tot achttien graden te bewaren kan de vlekvorming tijdelijk stilgelegd worden. Koelen tot twaalf graden kan de vlekvorming zelfs helemaal voorkomen.
Toch is koelen niet de ultieme oplossing voor het vlekkenprobleem, zegt Van Doorn. ‘Als de temperatuur weer naar kamertemperatuur stijgt, zitten de vlekken er al weer snel op. Het zou het beste zijn om de consument hier op te voeden: de lekkerste dessertbananen zitten in een gevlekte schil.’ / GvM