Wetenschap - 1 januari 1970
Koele dessertbanaan blijft vlekkeloos
Sucrierbananen zijn lekker zoet, en daarom populair in de tropen. Ze doen het echter niet goed in de export, omdat ze snel zwarte vlekken op de schil krijgen. Westerse consumenten kopen liever een vlekkeloze banaan. Het probleem kan worden opgelost door de banaan continu koel te houden.
De dessertbananen ontwikkelen al snel vlekjes als ze nog vrij groen zijn. Door rijpende bananen na de oogst bij vijftien tot achttien graden te bewaren kan de vlekvorming tijdelijk stilgelegd worden. Koelen tot twaalf graden kan de vlekvorming zelfs helemaal voorkomen.
Toch is koelen niet de ultieme oplossing voor het vlekkenprobleem, zegt Van Doorn. ‘Als de temperatuur weer naar kamertemperatuur stijgt, zitten de vlekken er al weer snel op. Het zou het beste zijn om de consument hier op te voeden: de lekkerste dessertbananen zitten in een gevlekte schil.’ / GvM