Wetenschap - 7 februari 2008

Koeien in de rij voor mobiele robot

1840_nieuws.jpg
De koeien staan in de rij voor de eerste echt mobiele melkrobot ter wereld. Het door de Animal Sciences Group (ASG) en een ondernemer ontwikkelde apparaat met de naam Natureluur, draait proef in de stal van Praktijkcentrum Zegveld. Als het weideseizoen begint gaat de robot met de koeien mee naar buiten.
Eén eigenwijze zwarte blaarkop op het praktijkbedrijf van ASG wil nog niet door de robot gemolken worden. De rest van de 35 dieren tellende veestapel blijkt zeer geïnteresseerd en staat desnoods in de rij om door de machine te worden gemolken. Dieren die melk afleveren krijgen ook mengvoer.
De mobiele melkrobot is twee weken geleden op Zegveld in gebruik genomen. Volgens Jaap Gielen, hoofd van het praktijkcentrum, zijn de eerste ervaringen positief. De koeien laten zich gemiddeld 2,7 keer per dag melken.
De nieuwe melkrobot kan ingezet worden bij de ontwikkeling van nieuwe melkveehouderijsystemen, zoals melken in natuurgebieden of grootschalige melkveehouderijontwerpen.
De robot is voorzien van rupsbanden, waardoor hij ook op weilanden met weinig draagkracht kan rijden. Het apparaat komt niet zelf naar de koeien toe, maar de koeien moeten naar de robot toekomen. De vraag is nog of dat in het weiland net zo goed gaat als in de stal. ‘We moeten afwachten of de dieren dan ook twee tot drie keer per dag blijven komen. De praktijk zal het uitwijzen’, zegt Gielen.