Wetenschap - 18 april 2002

Koe rustgevend voor depressieve patiënt, kip voor autist

Een koe geeft rust aan een depressieve pati?nt en kijken naar kippen is goed voor volwassenen of kinderen met autistische stoornissen. Dat zijn twee bevindingen die dr Jan Hassink van Plant Research International noemt naar aanleiding van een onderzoek naar de therapeutische waarde van landbouwhuisdieren.

Hassink interviewde zorgverleners, zorgboeren en pati?nten over wat de omgang met landbouwhuisdieren betekent voor mensen met een psychische stoornis of een verstandelijke handicap. Conclusie: dankzij omgang met de dieren kunnen deze mensen zich verder ontwikkelen.

"Er gebeuren echt prachtige dingen", vertelt Hassink. Zoals de pati?nt die zo agressief was dat de reguliere instantie moest kiezen tussen de isoleercel of een zorgboerderij. Het laatste gebeurde en de pati?nt bloeide helemaal op. Het is een van de voorbeelden die uit de interviews naar voren komen. Uiteraard zullen zorgboeren en de begeleiders nooit vertellen dat een zorgboerderij niet werkt. Maar de voorbeelden zeggen voldoende, vindt Hassink. Hij kan er algemene trends uit halen, zoals over de waarde van de verschillende dieren. "Een koe is een dromerig, warm beest. Depressieve mensen voelen zich bij het borstelen of voeren rustig worden. Ze is ook wel wat groot, dus sommige mensen voelen zich juist angstig."

Een wetenschappelijk doorwrocht beeld van de therapeutische waarde van de dieren voor de pati?nten kan Hassink niet geven. Graag doet hij hier onderzoek naar, maar heeft er het geld niet voor. Wel gaat Plant Research samen met de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut, een instituut voor psychiatrie en verslavingszorg, pati?nten een aantal jaren volgen. Ook komt er dit jaar een handboek uit waarin naast de ervaringen ook de risico's van zorgboerderijen worden belicht. Dit gebeurt samen met ID-Lelystad. | L.N.