Wetenschap - 15 februari 2016

Koe en kalf samen is slechter voor dierenwelzijn

tekst:
Albert Sikkema
26

De Tweede Kamer wil dat de kalfjes na de geboorte langer bij de koe blijven. Dat komt het dierenwelzijn niet ten goede, zegt welzijnsonderzoeker en lector Hans Hopster, integendeel.

Hopster: ‘Het klinkt als een sympathiek idee. Nu worden de kalfjes op twee van de drie bedrijven na de geboorte direct bij de koe weggehaald. Daar zijn goede redenen voor, maar kan het ook anders? Enkele tientallen, vooral biologische melkveehouders experimenteren er mee om de kalfjes langer bij de koe te houden, soms in een familiekudde.’

Wat is beter vanuit welzijnsoogpunt, gemeten aan het dier?

‘Hier is vrij veel onderzoek naar gedaan in de laatste dertig jaar. Als voorbereiding op de geboorte wordt het maternale gedrag van de koe volledig hormonaal aangestuurd. Maar als het kalf is geboren, maakt die hormonale sturing plaats voor sturing door de prikkels van het kalf. Evolutionair is dat voordelig: als het kalf doodgeboren is, moet de koe daar geen energie in steken. Na de geboorte neemt het kalf het initiatief. Als het kalf wil drinken, komt moeder in actie. Als je het kalf direct weghaalt, dooft het maternaal gedrag van de koe snel uit, vooral bij koeien die geen ervaring hebben opgebouwd met het grootbrengen van een kalf.’

Dat voelt tegennatuurlijk.

‘Precies, mensen hebben het idee dat dit anders in elkaar zit. Wij zijn opgegroeid met de hechtingstheorie van John Bowlby, dat een goede hechting bij kinderen allerlei psychologische problemen later voorkomt. Maar tussen zoogdieren bestaan grote verschillen in de mate waarin hun jongen bij de geboorte afhankelijk zijn van moederzorg. De koe lijkt in dit opzicht veel meer op de gnoe, waarbij het kalf extreem zelfredzaam ter wereld komt. Onder natuurlijke omstandigheden verstopt de koe het kalf de eerste drie dagen in het struikgewas. Ze is er dan niet altijd bij, maar houdt op enige afstand de wacht en zoogt het kalf enkele keren per dag. Daarna groeit het kalf op met leeftijdsgenoten in de kudde. Naarmate koe en kalf langer bij elkaar blijven wordt de band hechter. Dus als we de Kamermotie uitvoeren, kan er juist een welzijnsprobleem ontstaan als we kalf en koe na – zeg – twee maanden gaan scheiden.’

Is de koe niet nodig voor de gezondheid van het jonge kalf?

‘Boeren scheiden kalf en koe juist in het belang van de gezondheid. Het pasgeboren kalf moet snel voldoende biest van de koe krijgen om immuniteit op te bouwen. Als je dat overlaat aan kalf en koe, gaat het nog wel eens mis. Door de controle over te nemen van de koe kan de boer dat beter waarborgen. Verder wil je als boer niet dat het kalf ziektekiemen oploopt in de ligboxenstal. Ook om die reden zet de veehouder het pasgeboren kalfje liever een tijdje apart in een schone, droge, warme box. Uit het oogpunt van gezondheid kleven er juist concrete risico’s aan het bij elkaar houden van koe en kalf, terwijl de voordelen ervan nog onvoldoende zijn aangetoond.’

Dus blijven scheiden?

‘Uitvoering van de Kamermotie is onverstandig, kijkend vanuit het perspectief van het dier. Maar je hebt ook de ‘intrinsieke waarde’ van het dier en daar heeft iedereen een eigen idee over. Zo kun je redeneren dat het scheiden ‘onnatuurlijk’ is en daarmee slecht.’

Re:acties 26

 • Tom Verbeek

  In de tweede alinea staat dat het initiatief alleen van het kalf komt en niet van de koe. Verderop wordt dit tegengesproken: er staat dat de koe het kalf in de natuur in het struikgewas verstopt en er telkens heen gaat om het te voeden. Kalf en koe gaan nog dagen tekeer nadat ze uit elkaar worden gehaald. Ook de koe roept haar kalf, dus neemt wèl initiatief.
  Kamermotie uitvoeren zpu problemen opleveren om lalf en koe na twee maanden alsnog te scheiden. Nergens lees je dat kamer dit nodig vindt.
  "De boer wil niet dat het kalf ziektekiemen oploopt in ligboxenstal. De wei is toch veel schoner,?! Dan hoeft het kalf niet in de eigen uitwerpselen te liggen.

  Reageer
 • Wouter W

  Ik heb een tijdje op een biologische zorgboerderij gezeten en hier gebeurde precies hetzelfde. Zie niet in wat er biologisch is om de natuur te ondermijnen. Een koe hoort voor haar kalf te zorgen. Alleen leefde deze 'biologische zorgboerderij' teveel van de melk, en daardoor is natuurlijke dierenwelzijn helaas van ondergeschikt belang.

  Reageer
 • Tonnie Jansen

  Gebeurt dit ook bij geiten?

  Reageer
 • gertje

  eens met anita en dijkstra

  Reageer
 • Gert

  kaas

  Reageer
 • J.Bleeker

  Het gaat allemaal om de melk die de mensen willen drinken. Melk hebben wij mensen maar eenmaal nodig in ons leven en dat is de melk van ons moeder. Koeien moeten maar melk blijven produceren en dat gebeurt door constant de koeien zwanger te laten worden. De kalveren worden weggehaald bij de moeder,de mannetjes worden zo snel mogelijk gedood en de vrouwtjes worden weer nieuwe melkkoeien. Na ongeveer 5 jaar zijn de koeien uitgemolken(letterlijk)en worden geslacht. een koe kan 20 jaar worden en wordt dus beroofd van 15 jaar van haar leven. Hoe zou u het vinden als u beroofd wordt van 15 jaar van uw leven?

  Reageer
  • Helen

   Wat een zieke gedachtengang Albert Sikkema!! Je hebt zelf geen kinderen zeker. Het is natuurlijk gedrag van elke moeder, mens of dier om je kind te verzorgen, voeden en te beschermen. Een moeder heeft onbewust al een binding met haar kind wanneer ze nog zwanger is. Er gebeurd van alles in het lichaam om de aanstaande moeder klaar te maken voor wanneer haar kind geboren word. En zodra het geboren is weet elke moeder, ervaren of niet meteen wat ze moet doen. Een moederinstinct heet dat Albert!! Zo mooi is mens en dier geschapen maar wij mensen maken alle mooie dingen kapot, puur uit winstbejag. Walgelijk!!! Het is hartverscheurend voor elke moeder en de meeste vaders als je kindje waar je van houd en koestert letterlijk bij je weggerukt wordt.

 • Peggy

  Hebben ze uw kind ook direct bij u weggehaald na de geboorte?
  Hoe is dat voor u geweest en voor uw baby?

  Reageer
 • bianca

  schandallig dit. de kalfjes roepen iedere x dat ze hobger hebben.naar de koeien en die roepen ook rerug. veel kalfjes ontsnappen om hun moeder te zoeken. kalfje staat in n keappe stal kan zich bouwrlijks omdraaien. erg hoe deze dieren worden gevoerd en in hun eigen stront staan.
  de enige reden dat t kalf wordt wegfehaald is meer melk om te verkopen voor de boer.
  n kalf wat lekker bij zn moede blijft is niet zielig. hoe hun omgang is hoeven wij niet over te oordelen. n koe is geen mens. maar t is n leugen dat die koe niet roept ed. om dr kalf.

  Reageer
 • vegazosten

  Hoe ver is het al gekomen met de stomheid, oudbollige tradities en gewoontes? Vooral winstbejag is belangrijk ten koste van anderen.
  Schandalig dat dieren niet eens hun natuurlijke gang meer kunnen gaan? We stelen, moorden en misbruiken dieren omdat wij mensen de gewoonte hebben om dierlijke produkten willen gebruiken. Wij mensen betalen zelfs zonder na te denken voor iets dat tegennatuurlijk is. Wij willen zelfs niet weten wat de ontelbare nadelen er van zijn en omheen gebeurt.
  We kunnen alle dierlijke produkten zo gemakkelijk vervangen met veel betere produkten die veel minder belastend is. De mens is een oudbollig gewoontedier die amper iets geeft om het lot van anderen. Zolang we het maar zelf goed hebben hé? Vervang stap per stap alle dierLIJKe produkten door plantAARDIG gezonde produkten. Dan ben je aardig op weg naar een geëvolueerd beschaafd en bevrijdt mens.

  Reageer
 • SR PhD WUR

  Kijk, en daar komt Roos Vonk met een goed artikel in de Volkskrant waarin ze haarfijn uitlegt wat er mis is met het niet willen onderzoeken van de mogelijkheid tot later scheiden van koe en kalf.

  http://www.volkskrant.nl/opinie/ethisch-willen-omgaan-met-dieren-is-niet-emotioneel~a4290693/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

  Het kán anders ;-)

  Reageer

Re:ageer