Nieuws - 1 oktober 2012

Knut zorgde voor snelle verspreiding Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus is vorig jaar razendsnel verspreid onder vee via knutten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut.

knutten.jpg
Het CVI onderzocht of drie in Nederland voorkomende knuttensoorten in 2011 het Schmallenbergvirus bij zich droegen. Dat virus leidde vorig jaar tot misvormde lammeren en kalfjes in Nederland. Alle drie knuttensoorten - een soort mug - droegen het virus bij zich. Deze knutten speelden ook een rol bij de verspreiding van het blauwtongvirus in Europa in 2006 en 2007. De veterinaire onderzoekers verzamelen sindsdien knutten om ze te controleren op het blauwtongvirus. Die zijn nu ook getest op het Schmallenbergvirus.
0,5 Procent van twee knuttensoorten droeg vorig najaar het Schmallenbergvirus bij zich, blijkt uit onderzoek van het CVI. Dat lijkt niet veel, maar dat is een factor 10 hoger dan de besmetting van deze knutten met het blauwtongvirus vijf jaar geleden, meldt het CVI in Emerging and Infectious Diseases. Door die besmetting kon het virus zich snel over Nederland verspreiden.